Protest przeciwko zniszczeniu Lodowiska Bogdanka z 50-letnią tradycją.

„Bogdanka” CRiR                                                                        Poznań, 16.06.2018 r. Patrycja Popardowska                                                                                                       ul. Ks. Józefa/Północna 9                                                                                                    61-719 Poznań                                                                                                                 oraz mieszkańcy Poznania i okolic                                                                                                                                                      Prezydent Miasta Poznania                                                                                                oraz Rada Miasta Poznania                                                                                                 Plac Kolegiacki 17                                                                                                               61-841 Poznań

Protest przeciwko zniszczeniu Lodowiska Bogdanka z 50-letnią tradycją.

My, niżej podpisani zwracamy się z uprzejmą prośbą o zmianę decyzji Pana Prezydenta w sprawie zniszczenia poznańskiego lodowiska Bogdanka z 50-letnią tradycją i utworzenia w tym miejscu Muzeum Powstania Wielkopolskiego. Lodowisko jest jednym z niewielu poznańskich obiektów sportowych, które oferują możliwość korzystania ze sportów zimowych. W przeciwieństwie do lata w Poznaniu istnieje niewiele miejsc, w których zimą można uprawiać sport. Lodowisko Bogdanka jest jednym z takich miejsc. Aktualna właścicielka lodowiska od 3 lat stara się o przedłużenie umowy najmu terenu od miasta Poznań na okres 10 lat (poprzedni właściciele starali się o to od 2004 roku), aby móc zmodernizować i odnowić lodowisko. Potrzebne inwestycje są możliwe do zrealizowania przy dzierżawie terenu na minimum taki okres. W ostatnich 3 latach zostały wprowadzone pewne zmiany (wymiana większości łyżew na nowe oraz zakup sprzętu dla najmłodszych) jednak w celu modernizacji tego miejsca niezbędna jest umowa 10-letnia. Dlatego dodatkowo wnioskujemy o przedłużenie umowy najmu dla aktualnego dzierżawcy terenu w celu stworzenia z lodowiska nowoczesnego obiektu. Ponadto w przypadku możliwości prowadzenia inwestycji na tym terenie powstałoby również miejsce wypoczynkowe na okres letni dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Pragniemy także zauważyć, że Nowe Muzeum Powstania Wielkopolskiego może powstać również w innych miejscach zaproponowanych przez sam Urząd Miasta np. na terenie Starej Gazowni lub na działce przed Teatrem Polskim. Protestujemy przeciwko temu, aby w celu promowania historii i tradycji poznańskiej niszczyć inną poznańską tradycję jaką jest lodowisko Bogdanka. Jest to obiekt, z którego od lat korzysta wielu Poznaniaków oraz mieszkańców z okolic miasta. Czujemy się związani z tym miejscem, ponieważ stanowi ono część historii miasta. Utworzenie Nowego Muzeum wiąże się z kosztem 150 mln zł. Niewielką część z tych pieniędzy można by jednak przeznaczyć na utrzymanie w stanie używalności poznańskich obiektów sportowych. Ponadto w lokalnym społeczeństwie przekazywane są informacje na temat tego, że Miasto Poznań zastanawiało się nad utworzeniem kolejnego lodowiska, ponieważ lodowisko miejskie Chwiałka jest dostępne głównie dla grup hokejowych i sportowych, a w niewielkim stopniu dla osób prywatnych i rodzin. Uważamy jednak, że nie ma sensu budować kolejnego obiektu, którego koszty będą olbrzymie, a racjonalniej byłoby skorzystać z obiektu, który już jest, jedynie modernizując go i odnawiając, co wiąże się ze znacznie niższymi kosztami. Prosimy o pozytywną decyzję w tej sprawie.                                                                                                                                                      Z poważaniem,                                                                                                  Patrycja Popardowska                                                                                       oraz mieszkańcy Poznania i okolic

Patrycja Popardowska "Bogdanka" CRiR    Skontaktuj się z autorem petycji