Przeprowadzenia społecznych konsultacji w sprawie likwidacji straży miejskiej w Mrągowie

Straż Miejska to prestiż dla lokalnej władzy. Jest to także użyteczna jednostka, gdy władza potrafi wykorzystać odpowiednio tkwiący w strażnikach potencjał. Póki co, wydajemy na utrzymanie etatów strażników 385 954,67 zł – w 2017 roku, a w 208 przeznaczymy 440 509 zł. Czy Mrągowo na to stać?!

Dzielimy kwotę  z 2017 roku przez 12 miesięcy  32 162, 89 zł, a tę z kolei na 5  6432,58 zł.

Jeżeli w Mrągowie, Straż Miejska, byłaby odpowiednio wykorzystana – miała pod nadzorem monitoring, dbała o porządek – to można byłoby napisać, że jest to potrzebna formacja i Mrągowo odnosi korzyści, wykładając na ten cel, prawie 400 000 zł. W przypadku Mrągowa, mamy wątpliwości, dlatego zgłaszamy petycję o przeprowadzenie konsultacji społecznych w sprawie przyszłości Straży Miejskiej w Mrągowie.

Na zakup nowego samochodu Straży Miejskiej wydano 74 950,00 zł. Na utrzymanie samochodu Straży Miejskiej wydatkowano 8 247,07 zł. Przebieg samochodu Straży Miejskiej w 2017 r. wyniósł 16 841 km.

W 2017 r. wydano kwotę 6 046,10 zł na paliwo do samochodu Straży Miejskiej.

Straż Miejska nie dysponuje „wolnymi środkami". Wszystkie wydatki dokonywane są w oparciu o uchwalony budżet i zgodnie z prawem zamówień publicznych. SM nadzorowała wydatki na realizacje: oczyszczania miasta – łącznie 762 500 zł, ochrona i zapobieganie bezdomności zwierząt – 130 000 zł, wsparcie dla Policji – 5 000 z!.

W 2017 Straż miejska podjęła łącznie 2731 interwencji. Na utrzymanie Straży Miejskiej w 2017 r. wydatkowano 385 954,67 zł.

W Straży Miejskiej zatrudnionych jest 5 strażników. Straż Miejska pracuje na podstawie miesięcznych harmonogramów. Stale pracuje w poniedziałki od godz. 8.00 do 20.00, w środy i czwartki w godz., 6.00 – 20.00, we wtorki i piątki w godz. 7.30 – 20.00, w soboty w godz. 7.30 – 15.30. W niedziele i święta – doraźnie z uwzględnieniem kalendarza wydarzeń lub imprez w mieście Mrągowie.

W roku 2018 Straż Miejska będzie kosztowała podatnika 440 509 zł.

Nie zgadzamy się z tym, jako Mieszkańcy Mrągowa i prosimy Burmistrza Miasta Mrągowa oraz Radę Miejską w Mrągowie o przeprowadzenie konsultacji społecznych, dotyczących przyszłości Straży Miejskiej w Mrągowie. Chcemy, aby władze miasta zapytały Miekszańców o zdanie, w następującej kwestii:

1. Czy są za dalszym funkcjonowaniem jednostki Straży Mieskiej w Mrągowie w obecnym kształcie?

2. Czy są za zmianami w funkcjonowaniu jednostki Straży Miejskiej w Mrągowie?

3. Czy są za całkowitą likwidacją jednostki Straży Miejskiej w Mrągowie?

Niech zdecyduje siła większości, a nie zdanie kilku osób.

Prosimy o rozpowszechnianie i udostępnianie petycji. Tylko wspólnie możemy coś zmienić w Mragowie. Inicjatywa "Time for change" dla Mrągowa. Wykażcie się mieszkańcy, jutro zadecydujmy już dzisiaj.

inicjatywa_społeczna_Time_for_change_2018.jpg

Stowarzyszenie Edukacji Ekologicznej i Kulturalnej SEEiK    Skontaktuj się z autorem petycji

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.

Otrzymasz e-mail z linkiem potwierdzającym Twój podpis. Sprawdź wiadomości przychodzące (oraz folder ze spamem).