Przywrócenie dostępu do wody w Stołówce przy SP9 w Białej Podlaskiej

Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 9 im. Królowej Jadwigi

w Białej Podlaskiej

Szanowna Pani Dyrektor,

My, niżej podpisani rodzice uczniów Szkoły Podstawowej numer 9 oraz Gimnazjum numer 6 w Białej Podlaskiej, oraz mieszkańcy miasta Biała Podlaska, zwracamy się z postulatem o przywrócenie do prowadzenia stołówki szkolnej firmy Diana Usługi Gastronomiczne.

Wyrażamy głęboki niepokój wobec zmian, które wprowadza Pani na stołówkę szkolną.

Uważamy, że firma Diana, przez lata bardzo dobrze wywiązywała się ze swoich obowiązków, a nasze dzieci otrzymywały najwyższej jakości posiłki. Stołówka prowadzona przez tę firmę, obdarzona jest naszym zaufaniem, a co więcej – jest najnowocześniejszym i najlepiej prowadzonym miejscem tego typu w całym mieście i okolicy.

Nie zgadzamy się na to, by zostało to zniszczone.

Uważamy, iż przeprowadzenie przetargu, na zasadach „100% cena” oraz wplątywanie w żywienie dzieci koligacji rodzinnych Władz Miasta jest karygodne i niesprawiedliwe. Nasze dzieci nie mogą być przedmiotem sporu, a stołówka szkolna powinna służyć dzieciom a nie finansowym zapotrzebowaniom Prezydenta Miasta.

Z całą stanowczością nie zgadzamy się również, by firma Triomix żywiła nasze dzieci. Nie jest to firma godna zaufania, znana z serwowania posiłków niskiej jakości. Nie wyobrażamy sobie, by nasze dzieci, miały odżywiać się w ten sposób.

Jeżeli Władze Miasta Biała Podlaska liczą na większe korzyści w budżecie miasta kosztem naszych dzieci – zapowiadamy, iż nie zamierzamy korzystać z usług wyżej wspomnianej firmy.

W szczególności postulujemy o:

- pilne przywrócenie dostępu do wody oraz innych mediów (w tym ciepła) w stołówce i kuchni przy Szkole Podstawowej nr 9 w Białej Podlaskiej,

- wynegocjowanie korzystnej dla obu stron formy umowy i płatności, oraz przywrócenie firmy Diana Usługi Gastronomiczne do prowadzenia stołówki,

- niedopuszczenie do tego, by jedynie kwestie finansowe decydowały o tym, kto ma żywić nasze dzieci.

Apelujemy o uwzględnienie faktu, iż kluczowe w tym sporze są dzieci, a nie zapotrzebowania finansowe oraz koligacje rodzinne. Uważamy, że mamy demokratyczne prawo głosu, i nasze zdanie powinno mieć duże znaczenie przy podejmowaniu decyzji, kto będzie dbał o posiłki, i co za tym idzie – zdrowie naszych dzieci.

Mamy nadzieję, iż Pani Dyrektor przychylnie ustosunkuje się do powyższych postulatów, mając na względzie los uczniów, zdanie rodziców i innych mieszkańców miasta oraz swoją własną reputację.