Przywrócenie dr Andrzeja Majkowskiego do pracy w Miejskim Ośrodku Zdrowia w Zielonce

My niżej podpisani zwracamy się z uprzejmą prośbą o pilną zmianę decyzji w sprawie rozwiązania umowy między Miejskim Ośrodkiem Zdrowia w Zielonce a pediatrą, doktorem Andrzejem Majkowskim.

Doktor Majkowski jest lekarzem z 32-letnim doświadczeniem. Od lat cieszy się ogromnym zaufaniem rzeszy rodziców z Zielonki oraz okolicznych miejscowości. Terminy na wizyty u niego zajęte są zawsze na kilka tygodni w przód. Do każdego z małych pacjentów podchodzi indywidualnie. Zawsze bardzo kompleksowo i z niezwykłą dbałością troszczy się o zdrowie naszych dzieci. Doktor Majkowski ma nie tylko doskonałą wiedzę medyczną, ale także praktyczną. Sam jest ojcem dziesięciorga dzieci.

Niestety od 1 września 2018 z niezrozumiałych dla nas przyczyn zostaniemy pozbawieni opieki doktora Andrzeja Majkowskiego. Z naszych domysłów wynika, że powodem rozwiązania umowy z doktorem Majkowskim jest między innymi jego wystąpienie na czerwcowej manifestacji STOP NOP i zmiany narzucone przez Ministerstwo Zdrowia dotyczące tworzenia przez sanepid imiennych list lekarzy, którzy mają pod opieką rodziny odmawiające wykonywania szczepień.  Jako rodzice, których dziećmi opiekuje się doktor Majkowski możemy zaświadczyć, że nigdy nie nawoływał on do odstąpienia od szczepienia maluchów z powodów ideologicznych. Doktor Majkowski w żadnym razie nie jest przeciwnikiem szczepień. Szczepimy u niego nasze dzieci od lat. Jest przedstawicielem zdroworozsądkowego podejścia do tego tematu i zawsze stawia na pierwszym miejscu dobro i zdrowie swoich podopiecznych. Nie szczepi dzieci, w momencie gdy są chore, lub narażone na patogeny w najbliższym otoczeniu. Jedyną troską doktora Majkowskiego jest zdrowie jego pacjentów. Lekarz nie powinien być karany za szacunek, jakim darzy swoich podopiecznych i ich rodziców, a mianowicie uszanowanie woli opiekunów odnośnie szczepień ochronnych.

W związku ze zwolnieniem doktora Majkowskiego, którego oskarża się o nieszczepienie pacjentów, doszło do sytuacji kuriozalnej, w której nie możemy zaszczepić naszych dzieci! Jego brak w naszej przychodni to ogromna strata dla wszystkich. Dostanie się z dzieckiem na wizytę jest teraz ogromnie utrudnione przez braki kadrowe. Zwalnia się dobrego lekarza z błahych dla nas powodów. Odbiera się nam lekarza, do którego mamy zaufanie. Pod opieką doktora Majkowskiego są liczne dzieci z alergiami, których stan zdrowia po wizytach u innych lekarzy pogarsza się. Doktor Majkowski jako jeden z nielicznych lekarzy potrafi spojrzeć na zdrowie dzieci holistycznie i poprowadzić rodziców w opiece nad nimi tak, by były zdrowe.

Jesteśmy zdania, że dla dobra całej naszej lokalnej społeczności korzyścią będzie, jeśli doktor Majkowski będzie mógł nadal leczyć i przyjmować swoich małych pacjentów w Miejskim Ośrodku Zdrowia w Zielonce.

Serdecznie prosimy o zmianę decyzji w sprawie rozwiązania umowy z doktorem Majkowskim i przywrócenia lekarza, który od lat doskonale dbał o zdrowie swoich pacjentów.

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.