„Pszczoły dla Zielonki” petycja w sprawie pozostawienia pasieki pszczół

Petycja w sprawie pozostawienia pasieki pszczół Fundacji „Pszczoły dla Zielonki” na działce nr 99, położonej w Zielonce przy ulicy Rzecznej nr 7 „Kiedy wyginie pszczoła, rodzajowi ludzkiemu pozostaną już tylko 4 lata” Albert Einstein   Decyzją Rady Miasta Zielonka Nr XXXIV/343/21 z dnia 29.06.2021 Fundacja „Pszczoły dla Zielonki”, w trybie niezwłocznym ma usunąć wszelkie naniesienia znajdujące się ww. nieruchomości. My niżej podpisani, stosownie do rozdziału II Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz.U.1997.78.483), zwracamy się do Burmistrza Miasta Zielonka, Rady Miasta Zielonka, do wszystkich, którym leży na sercu dobro naszego społeczeństwa jak i otaczającej nas przyrody z apelem o pozostawienie pasieki pszczelej posadowionej na ww. nieruchomości od 2008 r., w licznie 20 uli. Pasieka pszczół to nie jedynie ule, jeśli bowiem przyjąć, że w każdym z nich żyje 10 000 owadów, to mówimy o 200 000 pszczół, które każdego dnia dbają o nasze przetrwanie, o wiele gatunków roślin miododajnych, drzew iglastych, owocowych. Mając na uwadze, że zgodnie ze stanowiskiem Rady Miasta nie planujecie Państwo jej natychmiastowej sprzedaży ani dzierżawy, zniszczenie wszystkich tych nasadzeń w związku z żądaniem wydania działki „w stanie wolnym ………….” jest przestępstwem przeciwko środowisku, niszczeniem przyrody tworzonej i pielęgnowanej od kilkudziesięciu lat. Pasieka pszczół powstała na opuszczonej działce, którą nikt się nie interesował, na której w zastraszającym tempie powstawało wysypisko śmieci. Było na niej wszystko poczynając od małych śmieci, przez duże gabaryty, kończąc na padlinie. Działka została uprzątnięta, ogrodzona. Przez te wszystkie lata zainwestowaliśmy w nią nie tylko pieniądze, ale i ogromny wkład pracy. Obecnie na działce znajdują się zasadzone przez Fundatorów Fundacji w ciągu wielu lat drzewa iglaste, owocowe i nasadzenia w postaci roślin miododajnych, sprzyjających pszczołom. Aby ratować, to co powstało w ciągu blisko 30 lat, tj. pasiekę pszczelą oraz powstałą wokół niej sprzyjające środowisko dla pszczół została założona Fundacja „Pszczoły dla Zielonki”. Fundacja może pochwalić się, iż hotel dla owadów Fundacji „Pszczoły dla Zielonki” został umieszczony na mapie Greenpeace. Ponadto służy pomocą mieszkańcom przy przenoszeniu pszczół. Fundacja powstała dzięki wielu osób, chcących wspierać działania na rzecz przyrody. Nie pozwólcie tego zmarnować. Wspólnie zadbajmy o naszą przyszłość.

Fundacja "Pszczoły dla Zielonki"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Fundacja "Pszczoły dla Zielonki" do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.