Ratowanie rynku pracy i opinii o Polsce wśród zagranicznych inwestorów.

PETYCJA W SPRAWIE PRZYWRÓCENIA MIEJSC PRACY PRACOWNIKOM SPÓŁEK SULZER

Pracownicy spółek Sulzer Turbo Services Poland Lublin i Sulzer Pumps Wastewater Poland Warszawa zwracają się z prośbą o cofnięcie decyzji nałożenia sankcji na ww.spółki firmy Sulzer.

W dniu 26.04.2022 decyzją Ministra MSWiA zostały nałożone sankcje na
50 podmiotów, w tym na spółki firmy Sulzer. Z dnia na dzień zostaliśmy pozbawieni pracy. Wśród nas jest wiele osób w trudnej sytuacji życiowej, między innymi jedyni żywiciele rodzin, jak i osoby w wieku przedemerytalnym. Dodatkowo pracownicy w Lublinie mają tym cięższą sytuację, że obecny rynek pracy został zalany uchodźcami z Ukrainy.

Rozumiemy i popieramy ideę sankcji na Rosję, ale w naszym przypadku jedynymi, którzy odczuli sankcje jesteśmy my, Polacy, którzy tracimy zatrudnienie. Wspominany w decyzji Wiktor Wekselberg od 2018 roku ma zamrożone środki i nie czerpie żadnych korzyści jako udziałowiec w spółce Sulzer.

W piątek 03.06.2022 zorganizowaliśmy pokojowy protest przed siedzibą MSWiA, by zwrócić uwagę na naszą sytuację. Jednak tak jak w naszych hasłach „chcemy pracować nie protestować” i liczymy na pozytywny odzew.

Zaznaczamy, że nałożone sankcje doprowadzą do likwidacji spółek, które od wielu lat wypracowały sobie pozycje na rynku jako rzetelne przedsiębiorstwa i mają wielu kontrahentów, których ta sytuacja doprowadzi do upadłości, a to odbije się na całym rynku i zniechęci potencjalnych zagranicznych inwestorów.

Wnosimy o cofnięcie decyzji nakładającej sankcje na spółki Sulzer lub wypracowanie kompromisu, który uratowałby nasze miejsca pracy. Zwracamy uwagę na to, że spółki Sulzer nadal funkcjonują w innych krajach, co pozwala ich obywatelom pracować.

W imieniu pracowników:

Sulzer Turbo Services Poland Lublin

Sulzer Pumps Wastewater Poland Warszawa

Podpisując, upoważniam Sylwia Drozd do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.