Ratujemy Kino Tęcza na Żolborzu przed zburzeniem

p.o. Mazowieckiego Wojewódzkiego

Konserwatora Zabytków

ul. Nowy Świat 18

Wniosek o wpis do rejestru zabytków kinoteatru Tęcza

Redakcja „Życia Warszawy” i stowarzyszenie "wolna strefa" zaniepokojone planami inwestycyjnymi Spółdzielni WSM „Żoliborz Centralny” na działce przy ul. Suzina 6, gdzie stoi gmach dawnego kinoteatru Tęcza zwraca się z wnioskiem o wpis tego budynku do rejestru zabytków. Budynek został zbudowany w latach 30. XX wieku. Obecny kształt uzyskał w latach 60. W latach 90. sala kinowa służyła za scenę Ośrodka Teatralnego Akademia Ruchu, który prowadził rozbudowaną działalność edukacyjną i kulturalną (kino, teatr, teatr tańca, muzyka, poezja itd.). Później mieściło się tu też m.in. studio nagrań. Na fasadzie gmachu umieszczono tablicę upamiętniającą żołnierzy poległych w pierwszym dniu powstania warszawskiego.

Unikatowa architektura budynku od dziesięcioleci stanowi integralną część zabudowy tej części Żoliborza. Wpisuje się też w jego zabytkowy charakter. Naszym zdaniem gmach kinoteatru Tęcza powinien zostać wyremontowany i zaaranżowany na działalność kulturalną. Szczególnie, że w całej dzielnicy nie ma zbyt wielu ośrodków kultury. Na mapie Warszawy Żoliborz i pobliskie Bielany to prawdziwe kulturalne pustynie.

Spółdzielnia Żoliborz Centralny, właściciel działki, na której stoi kinoteatr Tęcza chce w jego miejscu zbudować nowoczesny, sześciopiętrowy apartamentowiec o zwartej zabudowie z dwupoziomowym parkingiem podziemnym. Naszym zdaniem zupełnie nie pasuje on do zabytkowego charakteru Żoliborza.

Dziennikarze „Życia Warszawy” i

Władze stowarzyszenia wolna strefa