Referendum ws. cofnięcia "reformy edukacji" Minister Zalewskiej

Gratuluję wszystkim Państwu, którzy zaangażowali się w działania zmierzające do powstrzymania szkodliwych zmian wynikających z "Deformy Edukacji" w Kielcach. Dzięki głośnym protestom mieszkańców, Władze Miasta Kielce wycofały się z większości planowanych zmian w sieci szkół!

Niestety to jeszcze nie koniec naszej walki o normalność w Polskich szkołach.

Szanowni Państwo,

Nie powinniśmy mieć złudzeń, iż sytuacja związana ze Szkołą Podstawową nr 1 wynikała bezpośrednio z "reformy edukacji" Pani Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej.

Głownymi założeniami wprowadzanej reformy są właśnie m.in. likwidacja gimnazjów i przekształcenie 6-klasowych Szkół Podstawowych na 8-klasowe Szkoły Podstawowe. Zaproponowane przez Panią Minister zmiany są niestety nieprzemyślane oraz nieskonsultowane z rodzicami i nauczycielami, a sama "reforma" zawiera wiele luk i błędów, tj. np. zupełny brak programu nauczania klas VII i VIII dla dziaciaków uczących się w klasach profilowanych (np w 6-klasowej szkole podstawowej muzycznej- nie ulega wątpliwości, iż dwa lata "przerwy" dla dzieciaka uczącego się śpiewu lub gry na instrumentach oznacza koniec jego przygody z muzyką a na pewno w znaczącym stopniu utrudnia jego dalszy rozwój).

W związku z powyższym, druga część Naszej petycji polega na zebraniu podpisów osób, które nie zgadzają się na "deformę" proponowaną przez Minister Zalewską. Podpisy, które zbieramy mają na celu wywołanie presji społecznej na Pani Premier i Pani Minister oraz pokazaniu, iż domagamy się referendum w sprawie cofnięcia tej nieprzemyślanej oraz szkodliwej dla naszych dzieciaków "reformy".

Zapraszamy do wsparcia naszej inicjatywy!

Jeśli macie Państwo dodatkowe pytania związane z powyższą petycją lub chcecie aktywnie włączyć się w zbieranie podpisów, prosimy o kontakt z biurem poselskim Artura Gierady (Becher Platinum al. IX Wieków Kielc 6/30, 25-516 Kielce, artur.gierada@sejm.pl, 668985145).