Remont budynku "Parowozowni" przy ul.K.Pułaskiego 4 oraz przeznaczenie budynku na Muzeum Kolejki Wilanowskiej, świetlicę dla mieszkańców, świetlicę dla harcerzy

W budynku znajdowała się kiedyś stacja naprawcza wilanowskiej kolejki wąskotorowej. Budynek usytuowany jest pomiędzy rzeką Jeziorką a ulicą Pułaskiego na działce o pow. ponad 2000 m2. Budynek i działka mają ogromny potencjał dla społeczności. Za budynkiem został usytuowany, wygrany do realizacji na 2017 rok, projekt przystanku rowerowo-kajakowego z pomostem. Budynek również powinien służyć mieszkańcom Konstancina-Jeziorny i powinien zostać wyremontowany. Na terenie zachodniego Konstancina istnieje potrzeba miejsca dla lokalnej społeczności, jak i całego Konstancina. Dostęp do tego miejsca z centrum miasta jest poprzez autobus 724 i linie L. Po remoncie budynek chcielibyśmy, aby został przeznaczony na potrzeby społeczności Konstancina-Jeziorny. Miejsca na swoją działalność brakuje harcerzom i zuchom. Brakuje miejsca na spotkania mieszkańcom Skolimowa płn-zach i Kierszka. Społeczność ta będzie jeszcze większa po zatwierdzeniu planów rozbudowy tej okolicy. Pomysłem na to miejsce jest również stworzenie muzeum społecznego, które w innych miastach funkcjonują lub Muzeum Kolejki Wilanowskiej. Muzeum Kolejki Wilanowskiej nie ma jeszcze nigdzie i jest możliwość pozyskania środków na jego utworzenie oraz na remont budynku z funduszu Regionalnego Programu Województwa Mazowieckiego, podobnie jak pozyskano na Muzeum Wycinanki Polskiej. Aktualnie w KDK Hugonówka przedstawiona jest wystawa prac konkursowych studentów Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej wykonanych pod kierunkiem dr architekta Grzegorza Rykiela dotycząca właśnie budynku „Parowozowni” przy ul.Pułaskiego 4. Oznacza to, że zainteresowanie walorami architektonicznymi tego budynku jest ogromne. Mimo zniszczeń jakich dokonano w czasie dzierżawy jeszcze duża część budynku ocalała. Budynek nie jest wpisany na listę zabytków. Wnosimy o zmianę mpzp dla tej działki w trybie pilnym z mieszkaniowej na usługową i rozpoczęcie realizacji prac projektowych w 2019 roku. My jako mieszkańcy zainteresowani tym projektem rozpoczęliśmy prace nad gromadzeniem informacji i eksponatów do Muzeum Kolejki Wilanowskiej.

Ewa Kacprowicz - KK Drabina/KWR Mirków/OSP Skolimów    Skontaktuj się z autorem petycji