Petycja ws. prac nad Standardami kursów instruktorskich w ZHP

Związku Harcerstwa Polskiego

ul. Konopnickiej 6

Druhny i Druhowie!

W ostatnim czasie pozyskaliśmy informację, że GK ZHP pracuje nad nowymi Standardami szkoleń instruktorskich w ZHP. Materiał ten został skonsultowany w bardzo wąskim gronie osób zaangażowanych w kształcenie. Z ubolewaniem stwierdzamy, że – z różnych przyczyn – materiał nie trafił prawie w ogóle do konsultacji na poziomie hufca – do osób, które bezpośrednio wspierają drużynowych kształceniowo i których te standardy w znacznej części dotyczą.

Ponadto, po zapoznaniu się z projektem tego dokumentu, w kształcie zaprezentowanym na zbiórce instruktorów związanych z pracą z kadrą zorganizowanej w Korzkwi w dniach 15-16.10.2016 r., stwierdzamy co następuje:

1. Materiał sprawia wrażenie jakby powstał poprzez nieprecyzyjne i nieprzemyślane połączenie wielu wizji kształcenia, często wykluczających się.
  2. Materiał nie ma czytelnej, uporządkowanej struktury. Uwagi ogólne, które mają pomóc kadrze kształcącej w organizacji kursów instruktorskich, są zapisane chaotycznie, co obniża ich walory pod względem przydatności.
  3.  Projekt dokumentu zawiera informacje nieprecyzyjne, budzące trudności interpretacyjne, a często wewnętrznie sprzeczne. Z jednej strony standardy zachęcają do kreatywności i indywidualnego podejścia, z drugiej – informują o ograniczonym polu działania związanym ze zbyt dużym zakresem treści obowiązkowych, ograniczeniem możliwości elastycznego podejścia do czasu trwania kursu i poszczególnych zajęć, itp.
  4. Proponowana sekwencja szkoleń, które przyszły bądź obecny instruktor ZHP musi odbyć, by móc zdobyć stopnie instruktorskie i być właściwie przygotowanym do objęcia funkcji, wydłuża się. Jednocześnie standardy – w porównaniu z poprzednimi wersjami dokumentu – nadal zawierają treści, bez których instruktor ZHP jest w stanie właściwie pełnić swoją funkcję bądź może je nabyć w inny sposób podczas realizacji próby instruktorskiej. Ponadto sporo treści budzi wątpliwości co do właściwego ich przyporządkowania do kursu metodycznego zamiast do kursu formacyjnego lub odwrotnie.
  5. Opracowanie nie zawiera czytelnych i spójnych informacji, które pokazałyby kadrze kształcącej kolejne kroki w podejściu do planowania formy kształceniowej. W obliczu ważnych problemów i deficytów w pracy drużyn, zdiagnozowanych podczas ewaluacji Strategii Rozwoju ZHP i Systemu Pracy z Kadrą ZHP, wydaje się zasadnym, aby Standardy były dokumentem, który będzie zawierał czytelne wskazówki postępowania przy organizacji kursów, ze szczególnym uwzględnieniem celowości organizacji formy kształceniowej i jej oparcia o zdiagnozowane potrzeby danego środowiska harcerskiego.

Mając na uwadze powyższe, nie widzimy możliwości, aby w trybie drobnych poprawek i korekt, dokument ten zyskał formę, spełniającą potrzeby naszej Organizacji. W związku z tym, wnioskujemy do Druhen i Druhów o odstąpienie od obecnego harmonogramu prac nad tym dokumentem i rozpoczęcie ich od samego początku – poczynając od sformułowania ogólnych kierunków i celów, którym standardy mają służyć. Wnosimy także o przyjęcie dokumentu po przeprowadzeniu szerokich konsultacji na wszystkich szczeblach organizacji.

Jednocześnie, aby systemowo podejść do opracowania koncepcji kursów do pozostałych funkcji i stopni instruktorskich, zwracamy uwagę na konieczność jednoczesnego konsultowania wszystkich standardów kursów.

Czuwaj!

Niżej podpisani Instruktorki i Instruktorzy

Związku Harcerstwa Polskiego

Link do proponowanych Standardów:

Projekt Standardów

Podpisy zbieramy do 10 listopada