Stop Islamizacji w Polsce

Warszawiacy boją się islamskiego getta w stolicy. Czy muzułmanie naprawdę są dla nas zagrożeniem?

"W Warszawie może powstać muslim town" – obawiają się mieszkańcy dzielnicy Włochy. Od kilku dni walczą z planami stworzenia meczetu w ich dzielnicy. To kolejna islamska świątynia, która wywołuje w Warszawie kontrowersje. Ale czy naprawdę mamy powody do islamofobii?

– Istnieje obawa, że kiedy powstanie meczet, okolica stanie się muzułmańskim gettem. Bardzo atrakcyjna okolica, meczet, nowe osiedla – w Warszawie może powstać muslim town.

W pobliskiej szkole niedługo będą otwierane klasy muzułmańskie, przy ich przyroście naturalnym to całkiem możliwe – taką wypowiedź mieszkania warszawskiej dzielnicy Włochy cytuje dziś serwis Fronda.pl.

Ludzi, którzy myślą podobnie jest w okolicy więcej. Według informacji, które podał serwis, chcą oni zablokować budowę meczetu w ich okolicy. Z samego terenu dzielnicy zebrali już 500 podpisów pod petycją o taki zakaz.

– Nowe Włochy to dzielnica willowa, a muzułmanie chcą zbudować tu meczet wysoki na 18 metrów. Ponadto projekt, który przedstawili przewiduje, że meczet zająłby całą działkę. To po prostu nie pasuje do otoczenia – mówi radny dzielnicy Christian Młynarek i dodaje, że przestałby protestować, gdyby okazało się, że muzułmanie projekt zmienią. – Ale mieszkańcy raczej nie. Plany budowy meczetu cieszą się dużym zainteresowaniem negatywnym.

Mieszkańcy boją się, że powstające osiedla zostaną zamieszkane przez muzułmanów, którzy masowo osiedliliby się przy meczecie.

To nie pierwszy raz, kiedy przeciwko meczetowi podnoszone są takie argumenty. Protesty od początku towarzyszą także budowie świątyni, która powstaje na stołecznej Ochocie. "Nie powielajmy błędów Europy", "Radykalny islam? Nie, dziękuję", "Bądź tolerancyjny, nie naiwny" – z takimi hasłami wychodzili na ulice przeciwnicy budowy świątyni. Według nich, meczet jest sponsorowany przez te same środowiska, które wspomagają też międzynarodowe organizacje terrorystyczne."

Dalej jest lewacki bełkot o tym, że to nic złego mieć napływ mas muslimów.