STOP LIKWIDACJI SZKOŁY "JEDYNKI"

Rada Miejska w Ścinawie

Wniosek

w sprawie utrzymania funkcji edukacyjno-szkolnej budynku dawnej Szkoły Podstawowej nr 1 w Ścinawie przy ulicy Lipowej 1. Na podstawie Art. 18 b ust 1 oraz w związku z  z Art. 7 ust  1  pkt 8 i 15  Ustawy z dnia 8 marca 1990 r o samorządzie gminnym ( tekst jednolity Dz. U. Z 2019 r poz. 506 ) my Mieszkańcy Miasta i Gminy Ścinawa  składamy  wniosek o utrzymanie funkcji  edukacyjno - szkolnej budynku dawnej Szkoły Podstawowej nr 1 w Ścinawie przy ulicy Lipowej 1. Uzasadnienie Realizacja planu likwidacji funkcji edukacyjno-szkolnej budynku przy Lipowej 1 doprowadzi do radykalnego pogorszenia jakości infrastruktury szkolnej w naszej gminie. Spowoduje brak możliwości dalszego rozwoju placówek szkolnych i przedszkolnych bez konieczności ponoszenia dużych nakładów finansowych w przyszłości. Uniemożliwi również utworzenie tak potrzebnego w naszym mieście żłobka. Za niepokojące uznajemy też informacje o zamiarach sprzedaży budynku. Plan pozbycia się tak cennego dla naszej społeczności obiektu, który posiada pełną infrastrukturę szkolną jest dla nas niezrozumiały. Za niedopuszczalne uznajemy plany lokalizacji w tym budynku mieszkań socjalnych. Takie rozwiązanie jest w naszej ocenie sprzeczne z interesem publicznym. Negatywnie też oceniamy plany adaptacji niskiego parteru w Szkole podstawowej nr 3 , gdyż w naszej ocenie są to jedynie pozorne działania mające na celu jakoby poprawę warunków nauki dla dzieci i pracy dla nauczycieli a na dodatek są rozwiązaniami drogimi. W związku z powyższym wnosimy by Rada Miejska w Ścinawie przyjęła stanowisko w którym zobliguje Burmistrza Ścinawy Pana Krystiana Kosztyłę do wstrzymania tych niekorzystnych działań oraz podjęła działania mające na celu zorganizowanie w trybie pilnym debaty z mieszkańcami w celu wypracowania rozwiązania w powyższej sprawie, które będzie akceptowane przez całą społeczność Miasta i Gminy Ścinawa.

Podpisami Mieszkańcy Miasta i Gminy Ścinawa.

Ścinawa dnia 18.02.2020 r.