Stop Pomówieniom - za uniewinnieniem Andrzeja Żuromskiego

Stop Pomówieniom

za uniewinnieniem Andrzeja Żuromskiego

Sąd Rejonowy w Kielcach          Andrzej Żuromski

ul. Warszawska 44                     (syn Ryszarda)

25-312 Kielce                             ur 30.07.1977

e-mail: poi@kielce.sr.gov.pl

tel: (0-41) 34-95-600

Sygnatura akt: IX K 229/12

Andrzej „Żurom” Żuromski znany raper , wydawca muzyczny, walczy już ponad 6 lat by udowodnić swoją niewinność. Został oskarżony o domniemany handel narkotykami. Jak mówi „straszny ból w sercu narodził pomysł nagłośnienia tego tematu”. Tak jak on wielu dobrych ludzi zostało oskarżonych i skazanych na podstawie samego pomówienia, nie popartego żadnym dowodem i „to jest skandal, dlatego powstała akcja Stop Pomówieniom”

„Stop Pomówieniom” jest ruchem społecznym, który za pomocą nowych technologii jakim jest Internet stawia sobie za cel nowelizację prawa karnego. Niejednokrotnie słyszymy w mediach, że ktoś został skazany na długoletni wyrok, tylko dlatego, „że ktoś coś powiedział”.

Andrzej Żuromski wygrał już 2 apelacje oraz sprawę o przewlekłość postępowania, co wyraźnie wskazuje, iż wszelkie wątpliwości działają na jego korzyść. W tej wyjątkowej sprawie jedynym dowodem jest tak zwane „pomówienie ze słuchu" człowieka, którego zeznania są zmienne i który po przez swoje zachowanie przez tyle lat powinien dawno stracić wiarygodność w oczach kieleckiego wymiaru sprawiedliwości.

Pomawiający Andrzeja Żuromskiego świadek Arkadiusz T. podczas przesłuchań był niejednokrotnie przyłapany na kłamstwach. Uciekł z sądu (w przerwie podczas przesłuchania). W okresie 5 lat po tym jak pomówił Andrzeja Żuromskiego popełnił kilkanaście przestępstw. W sądzie podał fałszywy adres zamieszkania i miejsce pracy.

Po kilka miesięcy nie stawiał się na wezwania, mimo zastosowanych grzywien,

doprowadzenia policji, czy w końcu 30-dniowego aresztu. Pojawił się raz w 2012 roku i gdy sędzia zaczęła odczytywać jego zeznania, to dziwnym trafem oznajmiono w budynku sądu alarm bombowy. Mimo tego, że Arkadiusz T. W tym okresie miał już zastosowane doprowadzenie policji (a przyszedł sam) to sędzia oznajmiając wszystkim, że tuż po przeszukaniu budynku mają wrócić na salę rozpraw w celu dokończenia sprawy, nie dopilnowała by Arkadiusz T. został w tym czasie pod nadzorem policji. Zaowocowało to tym, że po ponad godzinnej przerwie, wszyscy oprócz niego wrócili z powrotem, a on zniknał kpiąc sobie po raz kolejny z wymiaru sprawiedliwości.

Podczas toczącego się trzeciego procesu nie zostało nic wyjaśnione z zaleceń sądów apelacyjnych. Główny świadek zniknął, a inni jednoznacznie zaprzeczyli by Pan Żuromski handlował narkotykami. Wszystkie fakty i zeznania świadków (oprócz Arkadiusza T.) wyraźnie wskazują, że Pan Żuromski jest niewinny.

Andrzej Żuromski swoim zachowaniem jedynie potwierdza ogromną determinację w dążeniu do udowodnienia swojej niewinności. W tej sprawie są same wątpliwości i według wyroków sądów apelacyjnych działają one na korzyść oskarżonego. Obecnie oddanie po 6 latach aktu oskarżenia do prokuratury w celu uzupełnienia materiału dowodowego to skandal i granie na czas, dlatego Andrzej Żuromski prosi o podpis pod petycją za jego uniewinnieniem.

Andrzej Żuromski

www.facebook.com/StopPomowieniom