Zieleń przy Dekerta 15

Prezydent Miasta Krakowa
pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków
Sekretariat pok. nr 106

W imieniu mieszkańców i sympatyków Zabłocia apelujemy do Prezydenta Miasta Krakowa o wstrzymanie planowanej sprzedaży działek przy ul. Dekerta 15 i zachowanie istniejącego tam terenu zielonego. Apelujemy o podjęcie dialogu z mieszkańcami na temat przyszłości tego miejsca.
Wobec szybkiego i radykalnego przekształcania Zabłocia w obszar o bardzo intensywnej zabudowie mieszkaniowej i usługowej, brak zieleni jest coraz bardziej odczuwany przez mieszkańców. Uważamy, że wywalczony przez mieszkańców Park Stacja – Wisła oraz miniaturowy skwer ”Na rogu Dekerta”, to zdecydowanie zbyt mało dla szybko rosnącej społeczności Zabłocia.
Działki przy ul. Dekerta 15 to już ostatnia szansa, aby to zmienić. To jedne z ostatnich działek na Zabłociu należących do miasta, gdzie mogłaby powstać zielona przestrzeń dla mieszkańców.
Pomimo przeznaczenia terenu przy ul. Dekerta 15 w MPZP dla Zabłocia z 2006 roku na zabudowę mieszkaniową uważamy, że wobec zachodzących zmian, należy szukać sposobu na zachowaniae tej zielonej enklawy niezwykle ważnej dla lokalnej społeczności. Powinna to być przestrzeń publiczna z zielenią urządzoną, wyposażona w elementy małej architektury służącej do wypoczynku i rekreacji mieszkańców oraz pracowników pobliskich biur.

Z poważaniem,
Joanna Wendorff – Fundacja Czas Wolny
Paweł Kubisztal – Stowarzyszenie PODGORZE.pl
Jakub Grzybowski – SOS Zabłocie