Petycja w sprawie zmiany statusu trasy na wale wiślanym w Łęgu z drogi rowerowej na trasę dla pieszych, rolkarzy i rowerzystów

Prezydent Miasta Krakowa

Zarząd Dróg Miasta Krakowa

Zarząd Transportu Publicznego

Rada Dzielnicy XIV Czyżyny

Rada Miasta Krakowa

Marszałek i Sejmik Województwa Małopolskiego

Ministerstwo Infrastruktury

Wody Polskie

Szanowni Państwo,

Trasa na wałach wiślanych w Łęgu powstała dzięki okolicznym Mieszkańcom, którzy od pokoleń byli właścicielami tych terenów i zostali z nich w czasie PRL w krzywdzący sposób wywłaszczeni. Mieszkańcy z bólem zgodzili się na oddanie swojej ojcowizny, rozumiejąc potrzebę dobra publicznego, jaką jest ochrona przed powodzią.

Łęg przez całe lata był zaniedbywany przez władze publiczne. Zwłaszcza w tej okolicy od lat brakowało i brakuje chodników i terenów spacerowych oraz rekreacyjnych. Mieszkańcy tej części Łęgu od lat zabiegali o to, by w ich okolicy powstało miejsce, gdzie można pójść na spacer z dzieckiem czy pojeździć na rolkach. To z ich inicjatywy, a także z inicjatywy grupy "Kraków dla rolkarzy i deskorolkarzy", trasa spacerowa na wale wiślanym została wyasfaltowana. Okolicznym mieszkańcom do głowy nie przyszło, że zabiegając o to, finalnie obróci się to na ich niekorzyść. Ta trasa przed jej wyasfaltowaniem od zawsze funkcjonowała jako CIĄG PIESZY, była wykorzystywana przez całe pokolenia jako miejsce spacerów, podziwiania nadwiślańskiej przyrody, a także uprawiania sportu - biegania, w przypadku osób starszych - marszobiegu. Oczywiście po istniejącym wcześniej przedepcie można było jeździć rowerem i nikt z tym nie robił problemu. Nie potrzeba było znaków "droga rowerowa" by rowerzyści mogli bez skrępowania korzystać z tej trasy, podobnie jak nie ma takich znaków na alejkach parkowych czy alejkach w Lasku Łęgowskim, Lasku Mogilskim lub na Łąkach Nowohuckich - a mimo to rowerzyści bez problemu korzystają z tych miejsc, podobnie jak piesi, co nie budzi tam kontrowersji ani konfliktów.

Trasa_w_Legu.jpg

Szanujemy ruch rowerowy, ale nie zgadzamy się na zawłaszczanie wspólnej przestrzeni przez jedną grupę użytkowników. Nowe drogi rowerowe nie powinny powstawać kosztem istniejących w tym miejscu wcześniej tras spacerowych. W naszej opinii kuriozalne i niedopuszczalne jest budowanie jakiejkolwiek drogi (poza autostradą i drogą szybkiego ruchu) pozbawionej chodnika lub alejki. Z tego względu, w ramach "krakowskiej tarczy dla mobilności", na istniejącej infrastrukturze drogowej oddaje się przestrzeń dla pieszych czy też wprowadza strefę zamieszkania, tak by piesi mogli w pełni legalnie i komfortowo przemieszczać się po drodze bez chodnika. Uważamy, że to piesi powinni być objęci przez władze publiczne pełnym uprzywilejowaniem, stąd też jeżeli jest za wąsko by wyznaczyć tu ciąg pieszo-rowerowy, należy wprowadzić inne rozwiązanie, przywracające temu miejscu pierwszeństwo pieszych.

Na przyszłość natomiast apelujemy zwłaszcza do Wód Polskich by nie popełniały tego błędu i nie budowały tak wąskiej i konfliktogennej trasy. Proszę zobaczyć, jak trasy na wałach Dunaju wyglądają na Słowacji. Skoro tam się da zrobić je bardzo szerokie, to z czym problem jest u nas?

Dunaj09.jpg

Oficer ds. rowerowych, pieszych i rolkarskich pan Marcin Wójcik podnosi, że jest tu za wąsko by utworzyć "drogę dla pieszych i rowerów", która zgodnie z rozporządzeniem na terenie zabudowanym powinna mieć 3 metry szerokości, a poza terenem zabudowanym 2,5 metra. Tymczasem ciąg pieszo-rowerowy to nie jest jedyny sposób, by umożliwić legalną jazdę rowerów po alejce spacerowej. Przykładem są wspomniane już asfaltowe alejki w Lasku Mogilskim albo Parku Lotników. Są jeszcze węższe, a mimo to zarówno spacerują nimi piesi, jak i jeżdżą rowerzyści. Wystarczy po prostu zdjąć jakiekolwiek oznakowania z tej trasy. Wówczas jej status będzie taki jak na wspomnianych już alejkach parkowych.

Innym rozwiązaniem, które proponujemy, jest zastosowanie kombinacji znaków takich jak na trasie rekreacyjnej do Tyńca i Bielan, czyli droga wewnętrzna z zakazem ruchu wszelkich pojazdów - nie dotyczy rowerów oraz pojazdów Wód Polskich.

Równocześnie apelujemy po raz kolejny do Ministerstwa Infrastruktury o zmianę przepisów tak, by piesi w tym rolkarze nie byli już dłużej stawiani w takiej sytuacji, że "nie da się współdzielić przestrzeni bo jest za wąsko, a skoro tak, to MUSI się dać pierwszeństwo rowerzystom kosztem pieszych". Apelujemy o wprowadzenie do przepisów zupełnie nowej kategorii prawnej nazwanej roboczo: "Trasa spacerowo-rekreacyjna". Tym mianem należy oznaczyć właśnie tego typu trasy i alejki o rekreacyjnym charakterze, o innym charakterze niż klasyczna ścieżka rowerowa czy chodnik (bardziej o charakterze sportowym, spacerowym, rekreacyjnym), na którym obowiązywałaby zasada współdzielenia przestrzeni przez pieszych, rolkarzy, rowerzystów, biegaczy itp. Taki charakter prawny powinny mieć alejki parkowe i trasy na wałach rzecznych czy też pieszo-rowerowe ciągi komunikacyjne przebiegające pośród pól, łąk i lasów - podobne do tych, jakich jest mnóstwo w Austrii. Obecnie alejki parkowe wymykają się przepisom, najwyższa pora to w końcu uregulować.

Burgenland2.jpg

Zwracamy się do Rady Dzielnicy XIV Czyżyny oraz do Rady Miasta Krakowa z wnioskiem o podjęcie uchwały kierunkowej oraz rezolucji do Ministerstwa i Wód Polskich, wspierających przedstawione w petycji postulaty. Wszyscy się pomieścimy - tylko szanujmy się wzajemnie i nie wywyższajmy jednej grupy użytkowników nad drugą.

Zwracamy się do władz województwa z wnioskiem o rewizję dotychczasowych założeń projektu Velo Małopolska i Wiślanej Trasy Rowerowej tak, by była to Wiślana Trasa Rowerowo-Rolkarsko-Piesza, z równouprawnieniem wszystkich użytkowników i bez faworyzowania rowerzystów. Apelujemy też o pilne odstąpienie od stosowania fazowanej kostki na chodnikach budowanych przez Województwo Małopolskie i zastąpienia ich nawierzchnią z asfaltu, tak by również rolkarze i deskorolkarze mogli komfortowo korzystać z infrastruktury finansowanej z ich podatków. Spowoduje to, że ruch rolkarski nie będzie się koncentrować w takich miejscach jak wał w Łęgu, bo pojawi się też sporo innych miejsc, odpowiednich do jazdy na rolkach.

Kraków dla rolkarzy i deskorolkarzy

Kraków dla rolkarzy i deskorolkarzy    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Kraków dla rolkarzy i deskorolkarzy do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.