Razem uratujmy drzewa!

My, niżej podpisani mieszkańcy Kędzierzyna-Koźla, protestujemy przeciwko planowanej wycince drzew na ulicy Wojska Polskiego. Pas zieleni, oddzielający bloki mieszkalne od ulicy prowadzącej na osiedle Azoty, stanowi naturalną ochronę przed zanieczyszczeniami komunikacyjnymi oraz uciążliwym hałasem, spowodowanym przez jadące samochody osobowe, dostawcze oraz autobusy MZK i PKS. Konsultacje społeczne w sprawie przebudowy ulicy Wojska Polskiego, które zorganizowało Starostwo w  dniu 9 sierpnia 2017 roku, nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Mieszkańcy wyrazili jednogłośnie sprzeciw wobec nieprzemyślanej wycinki drzew, jednak ten głos w ogóle nie został wzięty pod uwagę! Na naszym osiedlu zamieszkują przeważnie starsi schorowani ludzie, dla których wyjście na ławeczkę przed blokiem jest często jedynym sposobem na kontakt  ze znajomymi na powietrzu. Dodatkowo większość bloków nie ma balkonów, więc teren przed nimi spełnia właśnie taką rolę. Wycinka drzew spowoduje, że starsi ludzie, by uniknąć kurzu, bezpośredniego widoku jadących samochodów i wdychania spalin, przed którymi w dużym stopniu chroni zieleń, zostaną skazani na zamknięcie we własnych czterech ścianach.  Drzewa przeznaczone do wycinki są wysokie, zdrowe i mogą jeszcze przez wiele lat pełnić swoją rolę. W ich konarach chronią się ptaki, które żerują i zakładają gniazda. Przyjemnie jest spędzić wieczór pod drzewami, słuchając świerszczy. W upalne dni drzewa rzucają przyjazny cień. Tego wszystkiego zarządcy drogami publicznymi chcą nas w bezduszny sposób pozbawić. Najważniejsze bowiem jest nie zdrowie mieszkańców, a kolejne parkingi i szeroka ulica, na której po godzinie 16.00 zamiera ruch. Pragniemy również poruszyć kwestię finansową. Wszyscy wybieraliśmy miejsce zamieszkania na zielonym osiedlu. Nasze zanieczyszczone miasto jedynie na terenach zielonych może szukać ucieczki i ochrony przed szkodliwymi substancjami, które emitują samochody i zakłady przemysłowe. Wartość mieszkań spadnie, bo kto kupi lokum na betonowym osiedlu, zakurzonym, głośnym, a w czasie upałów zamieniającym się w kamienną pustynię? I nawet pozew zbiorowy mieszkańców do sądu o odszkodowanie nie załatwi przecież sprawy, bo drzew już nie będzie! Wzywamy do zmiany projektu przebudowy ulicy Wojska Polskiego w taki sposób, by wysokie drzewa zostały wkomponowane w plan przebudowy.

Koło Gospodyń Miejskich w Kędzierzynie-Koźlu    Skontaktuj się z autorem petycji