Obowiązkowe PRZERWY podczas zajęć dla studentów!!

Ważną rzeczą, na którą powinno się zwracać  uwagę jest życie studenckie na uniwersytetach. Istotnym problemem są 1,5 godzinne  trwające zajęcia bez przerw. Bardzo rzadko zdarza się, że profesorowie uważają przerwy w połowie zajęć za potrzebne. Większość prowadzących zajęć nie widzi potrzeby, by po 45 minutach przerwać prowadzenie zajęć na określony czas. Jednak człowiek nie jest w stanie skupić uwagi na coś poważnego więcej niż 45 minut. Po tym czasie większość traci energię i chęci w braniu udziału w zajęciach. Problemem również zajmują się różni naukowcy i także popierają myśl, iż uczniowie czy studenci potrzebują przerw w trakcie zajęć, żeby móc chociaż na chwilę odcinać się od tych wszystkich informacji. Aby  złapać myśl, potrzebny jest też ruch, co niestety nie jest zrealizowany.

Studenci owszem mają 15 minut przerwy po zajęciach, ale jesteśmy pewni , że i to nie wystarcza, ponieważ niekiedy niektórzy muszą zmienić budynki, w celu udania się do innych miejsc, gdzie odbywają się pozostałe zajęcia, co zajmuje zdecydowaną większość tej przerwy i na załatwienie pozostałych istotnych rzeczy nie starcza czasu.

Postulujemy, żeby wszyscy studenci mieli 5 minutowe przerwy podczas zajęć dydaktycznych.

Studenci Uniwersytetu Warszawskiego

Ani Minasyan , Adrian Maćkiewicz    Skontaktuj się z autorem petycji