Usunięcie niestosownego banneru Vogue'a z Arkad Wrocławskich

Zwracam się do Państwa z prośbą o poparcie inicjatywy usunięcia, a w dalszej perspektywie nieumieszczania, bannerów reklamowych lub jakichkolwiek innych przedstawiających treści, które naruszają godność ludzkiego ciała, w szczególności reklamy lipcowo-sierpniowego wydania czasopisma Vogue umieszczonej na północno-zachodniej fasadzie budynku Arkad Wrocławskich (zdjęcie okładki poniżej). Ciało człowieka powinno być szanowane, traktowane z godnością. O ile wydawca czasopisma może dowolnie decydować, co umieszcza na okładkach swoich magazynów, o tyle Arkady Wrocławskie, kierujące się, jak na ironię, mottem "Otwarte na rodziny", nie powinno być miejscem, w przestrzeni którego umieszcza się treści, choćby reklamowe, bezpośrednio uderzające w godność człowieka i jego ciała. Nie od dziś treści o zabarwieniu erotycznym są w przestrzeni publicznej tabu i powinny nim pozostać. Z kolejnymi ekspozycjami treści, które powszechnie są uważane jako te "dla dorosłych", pojawia się coraz większe przyzwolenie na ich obecność w przestrzeni publicznej. A nie trzeba wiele, żeby się zorientować, że w przestrzeni publicznej poruszają się również dzieci, które dorosłymi nie są i nie powinny z definicji takich rzeczy oglądać. Bez większej przesady można by stwierdzić, że jeżeli teraz nie będziemy uważać na to, co jest w tej przestrzeni umieszczane, to wkrótce będziemy wystawiani na całkowitą goliznę.

Nie chciałbym tym apelem spowodować wyłącznie zmiany motta Arkad Wrocławskich, co mogłoby nastąpić w celu usunięcia ironicznego wydźwięku umieszczanych na fasadach niestosownych reklam. Tym apelem chcę doprowadzić przede wszystkim do usunięcia baneru, który przedstawia treści niedostosowane do wielu odbiorców obecnych w przestrzeni publicznej, jak również do zwiększenia świadomości naszego społeczeństwa na to, co się wokół nas dzieje i pokazuje.

vogue-magazine-16.jpg

Podpisując, upoważniam Radek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.