Utworzenie filii Urzędu Dzielnicy na Zielonej Białołęce

Do :

Prezydent Miasta Stołecznego Warszawa

Hanna Gronkiewicz-Waltz

PETYCJA W SPRAWIE OTWARCIA FILII WYDZIAŁU OBSŁUGI MIESZKAŃCÓW DLA DZIELNICY BIAŁOŁĘKA

Szanowna Pani Prezydent

Działając w imieniu mieszkańców M.ST. Warszawy z terenu Dzielnicy Białołęka, wnioskujemy o otwarcie w rejonie „Zielonej Białołęki” filii Wydziału Obsługi Mieszkańców M.ST. Warszawy dla Dzielnicy Białołęka.

Wnioskujemy o możliwość załatwienia w w/w filii spraw dotyczących :

- obowiązku meldunkowego,
- dowodów osobistych,
- praw jazdy,
- rejestracji pojazdów,
- Karty Warszawiaka i Karty Dużej Rodziny,
- obsługi świadczeń rodzinnych

Ze względu na niewielki, ale istotny z punktu widzenia mieszkańców zakres załatwianych spraw ilość potrzebnych punktów obsługi tzw. „okienek” szacujemy na 5 sztuk.

Mając na uwadze potrzeby mieszkańców, wnioskujemy, aby co najmniej 3 dni w tygodniu filia była czynna do godziny 19.00. Przykładowe godziny otwarcia filii dla interesantów:

- poniedziałek 12.00 – 19.00
- wtorek 9.00 – 16.00
- środa 12.00 – 19.00
- czwartek 9.00 – 16.00
- piątek 12.00 – 19.00

Wnioskujemy o otwarcie filii w rejonie ulic Głębockiej, Berensona, Ostródzkiej, Skarbka z Gór, Magicznej. W miejscu, które byłoby położone w niedużej odległości od przystanku komunikacji miejskiej obsługiwanego przez główne linie autobusowe. Filia mogłaby zostać otwarta w jednym z wielu należących do M.ST. Warszawy lokali oświatowych lub kulturalnych zlokalizowanych w tym regionie. W wymienionym rejonie występuje również duża podaż lokali użytkowych, których znaczna część mogłaby zostać przez Urząd Miasta wynajęta na potrzeby filii. Ze względu na brak najemców i niskie czynsze, koszt takiego wynajmu nie byłby wygórowany.

Podczas spotkań z mieszkańcami wielokrotnie zgłaszane były nam problemy związane z dużą odległością pomiędzy wschodnimi obszarami, a Urzędem Dzielnicy zlokalizowanym na ulicy Modlińskiej 197. Również często mieszkańcy narzekali na duży tłok w Urzędzie i długi czas oczekiwania na załatwienie sprawy. Otwarcie filii poprawiłoby również komfort obsługi w macierzystym urzędzie.

Otwarcie filii znacznie ułatwiłoby kontakt mieszkańców wschodnich obszarów naszej dzielnicy z Urzędem. Mając na uwadze bardzo dużą ilość osób zamieszkujących te obszary, a zameldowanych poza Warszawą, szacujemy, że zysk w uzyskanych wpływach podatkowych w dłuższej perspektywie mógłby pokryć koszty funkcjonowania wnioskowanej filii. Wielokrotnie w rozmowach z mieszkańcami, kiedy poruszaliśmy kwestie meldunkowe, nasi rozmówcy twierdzili, że nie wykonują tego obowiązku, gdyż wiązałoby się to z koniecznością kilku długich wizyt w odległym i zatłoczonym Urzędzie Dzielnicy. Wnioskowana lokalizacja filii z pewnością skłoniłaby wiele z tych osób do przyśpieszenia realizacji obowiązku meldunkowego, co byłoby z korzyścią zarówno dla budżetu M.ST. Warszawy, jak również ułatwiłoby planowanie rozwoju miasta i wielu inwestycji.

Z uwagi na powyższe, w imieniu mieszkańców zwracamy się do Pani Prezydent z prośbą o wsparcie tej inicjatywy i skierowanie jej do realizacji do odpowiedniej komórki organizacyjnej M.ST. Warszawy.

Koło .Nowoczesnej w Warszawie Białołęce    Skontaktuj się z autorem petycji