Utworzenie żłobka w Przedszkolu w Suszu

Zwracamy się do Was Mieszkańcy i Mieszkanki Gminy Susz – podpiszcie się pod naszym apelem do Burmistrza Susza.

Jako grupa Niezależna Inicjatywa dla Gminy Susz wnosimy o realizację zadania polegającego na utworzeniu w Przedszkolu w Suszu formy opieki (żłobka lub klubu dziecięcego) dla dzieci w wieku od roku do 3 lat. Formy opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 mogą mieścić się w jednym budynku z przedszkolami w rozumieniu ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe.

Utworzenie placówki, która zapewniłaby profesjonalną opiekę dla najmłodszych dzieci ułatwiłoby powrót rodziców do pracy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego czy tacierzyńskiego.
W związku ze zmianami jakie zachodzą na rynku pracy, rodzice, którzy nie mogą skorzystać z pomocy babć czy dziadków w opiece nad maluchami, mają duże problemy ze znalezieniem osób chętnych do pracy jako opiekunki.

Wychodząc naprzeciw potrzebom rodziców-mieszkańców Gminy Susz, reagując na zachodzące współcześnie zmiany, zachęcamy jednocześnie do związania przyszłości z Suszem.

Przygotowując się do realizacji zadania można wziąć pod uwagę skorzystanie
z dofinansowania zewnętrznego, chociażby rządowego programu Maluch+.

Aleksandra Dwórznik    Skontaktuj się z autorem petycji