W sprawie uchwalenia MPZP dla osiedla Stokłosy na Ursynowie

Petycja do Rady m.st. Warszawy

w sprawie pilnego przyjęcia miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego na terenie Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy dla rejonu osiedla Stokłosy, w związku z planami zabudowy terenów zielonych, placów zabaw oraz boisk w środku gęsto zabudowanych osiedli.

Zgodnie z uchwałą 283 Rady Dzielnicy Ursynów, wymieniony teren, to obszar zabudowy mieszkaniowej z elementami usług.

W ostatnich latach następuje proces dogęszczania istniejącej zabudowy (działka przy ul. Zamiany 4), co budzi kontrowersje u części mieszkańców podnoszących zmniejszanie się liczby ogólnodostępnych miejsc parkingowych i powierzchni przestrzeni publicznej, a szczególnie terenów zielonych tj. „Plac Wielkiej Przygody” w okolicach ul. Stokłosy.

Uchwalenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla wymienionego
w Uchwale obszaru daje szanse na planowy, przewidywalny i zrównoważony rozwój tego terenu.

Zważywszy, że proces przystąpienia, a następnie uchwalania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla całego terenu osiedla Stokłosy może trwać kilka lat należy rozważyć przystąpienie do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego ograniczonych do terenu „Placu Wielkiej Przygody”, działki przy ul. Zamiany 4 oraz placów zabaw przy ul. Bacewiczówny i ZWM.

Rada Dzielnicy Ursynów już dwukrotnie w dniu 29 marca 2012 r. uchwałą nr 119 oraz w dniu 11 czerwca 2013 r. uchwałą nr 217 zwracała się do Rady m.st. Warszawy z uchwałami o zbliżonej treści, niemniej jednak Rada m.st. Warszawy do tej pory nie podjęła stosownej uchwały o przystąpieniu do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Petycja ma na celu zwrócić Radnym m.st. Warszawy uwagę na poważny problem urbanistyczny na tym terenie.

Wojciech Zabłocki    Skontaktuj się z autorem petycji