Wniosek do Rady Miasta Szczecin o nadanie nazwy „Rondo Portowców” nowopowstającemu skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, w ciągu ulicy Energetyków w Szczecinie.

Szanowni Państwo

Działając w imieniu i na rzecz Stowarzyszenia Kibiców Pogoni Szczecin „Portowcy” oraz Kibice Razem Pogoni Szczecin zwracam się o poparcie akcji mającej na celu nadanie nazwy „Rondo Portowców” nowobudowanemu skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, które zostanie zlokalizowane w ciągu ulicy Energetyków, w rejonie skrzyżowania z ulicą Świętego Floriana, w związku z realizacją inwestycji pt. „Modernizacja dostępu drogowego do Portu w Szczecinie”.

"Rondo Portowców" będzie najbardziej naturalną nazwą części nowopowstającego układu drogowego prowadzącego do portu, upamiętniając zarówno szeroką rzeszę ludzi związanych ze szczecińskim portem jak i olbrzymią społeczność związaną z największym szczecińskim klubem sportowym Pogoń Szczecin.

Jednocześnie pragnę zwrócić uwagę na możliwość niepowtarzalnej okazji zachowania spójności nazewnictwa dla tamtego rejonu, podkreślającego portowy charakter miasta.  Zupełnie naturalnym wydaje się nazwanie kolejnych dwóch skrzyżowań o ruchu okrężnym powstających w ramach przebudowy układu komunikacyjnego dostępu do portu jako odpowiednio: "Rondo Stoczniowców" oraz "Rondo Ludzi Morza". Pozwoli to na właściwe upamiętnienie kolejnych dwóch, jakże ważnych dla naszego miasta, dużych grup społecznych.

Niezwykle ważny jest fakt, że zaproponowane nazwy są ściśle związane ze Szczecinem i  podkreślając charakter naszego miasta nie budzą żadnych kontrowersji oraz protestów społecznych.

Wniosek o analogicznej treści został przekazany w dniu 29 czerwca 2021 roku do Biura Rady Miasta Szczecin.

Maciej Kasprzyk - Stowarzyszenie Kibiców Pogoni Szczecin "Portowcy"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Maciej Kasprzyk - Stowarzyszenie Kibiców Pogoni Szczecin "Portowcy" do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.