Wniosek o odwołanie spotkania pt. "Interpłciowość - opieka medyczna i nie tylko."

Wnioskujemy o odwołanie spotkania pt."Interpłciowość - opieka medyczna i nie tylko", mającego się odbyć 27 lutego na sali wykładowej nr 210 w budynku Biblioteki Uniwersytetu Medycznego na ulicy Karola Marcinkowskiego 2. Przyczyną naszego sprzeciwu wobec realizacji wydarzenia jest fakt, że wykład, który na pozór zawiera tematykę medyczną jest faktycznie skoordynowany przez organizacje pozarządowe "Kampania Przeciw Homofobii" oraz "Kultura Równości we Wrocławiu".Jedynym prelegentem na tym spotkaniu ma być aktywistka społeczna Magda Rakita, nieposiadająca wykształcenia medycznego i propagującą styl życia i tezy środowisk lesbijek, gejów biseksualnych i transwestytów (tzw. LGBT). Przez to wykład ten nie spełnienia kryteriów rzetelnej dyskusji naukowej, z poszanowaniem zasad dyskursu akademickiego. Mając na uwadze powyższe uzasadnienie wyrażamy pragnienie zakazania udzielania się zewnętrznych podmiotów niemedycznych w życiu akademickim Uniwersytetu Medycznego, zagrażające zdrowiu fizycznemu i psychicznemu.

Składając podpis, uprawniam Dominika Kisły do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.