Wycofanie obowiązku pisania matematyki na maturze 2020/2021/2022

Minister Edukacji Narodowej
                                                 Przemysław Czarnek

Szanowny Panie Ministrze,
Jako obywatelka Rzeczpospolitej , oraz przyszła maturzystka zwracam się z prośbą o  zniesienie obowiązku przystępowania do egzaminów maturalnych z przedmiotu matematyka.

My uczniowie mamy obowiązek zdawania 4 przedmiotów na maturze. Są to oczywiście : język polski, język nowożytny , matematyka i wybrany przedmiot rozszerzony.
Oczywiście język polski jest bardzo ważny , bo dzięki niemu poznajemy kulturę naszego kraju , przeszłość jak i teraźniejszość literatury uczy ona nas nie tylko jak poprawnie komunikować się naszym językiem ale również poznajemy jego pochodzenie.
Język nowożytny jest też bardzo ważny (najczęściej zdawany jest angielski) w dzisiejszych czasach umiejętność posługiwania się językiem obcym jest bardzo pożądany ,ponieważ naszym ojczystym językiem porozumiemy się tylko z obywatelami naszego kraju . Przedmiot roszerzony , każdy wybiera według uznania .
Uważam , że powinno być tak też z matematyką .

Po co WSZYSTKIM uczniom , przyszłym studentom np.filologii hiszpańskiej jest potrzebna umiejętność obliczania delty bądź nierówności kwadratowych. Czytając wcześniejszą odpowiedź na prośbę innego ucznia zgodzę się , że została nam narzucona ,,wystarczająca'' liczba godzin lecz nie jest brane pod uwagę to , że niektórzy nie mają zdolności matematycznych . Proszę zauważyć , że przedmiotem znajmniejszą zdawalnością jest właśnie matematyka . Przed wprowadzeniem rozporządzenia o obowiązku zdawania matury z matematyki , wielu uczniów i tak ją zdawało . Zdawali ci , którym ten przedmiot był potrzebny do dalszej nauki ,do przyszłej pracy .
Najczęściej byli to uczniowi wiążący swą przyszłość z informatyką , matematyką itd. Również pragnę nadmienić , że w dobie panującej pandemii , warunki w jakich przekazana zostaje nam wiedzą są niewystarczające . Prawdą jest to , iż na odbywających się lekcjach zdalnych , zostają nam wyświetlane materiały . Jednak niczym nie oddaje to lekcji odbywających się w szkole. Patrząc w komputer i słuchając głosu nauczyciela nie jesteśmy w stanie opanować materiału w sposób wystarczający.
 Matematyka jest przedmiotem naprawdę trudnym , nie każdy z nas (a jest nas wielu) jest w stanie nauczyć się materiału w warunkach zdalnych , gdy nie mamy kontaktu z nauczycielem stacjonarnie.
O dodatkowych lekcjach nie wspomnę , lekcję online są wygodnę tylko dla niektórych inni potrzebują aby wytłumaczyć im stacjonarnie oraz w dobie pandemii jakiekolwiek kontakt z osobą , zagrożony jest zarażeniem się gdyż nie wiemy czy dana osoba nie jest chora. Przez panującą sytuację który trwa już od marca 2020 r. mamy dość duże braki, przez pryzmat tego prosimy o spojrzenie na nas łagodnym wzrokiem.

Kieruje do Pana prośbę o zniesienie tego przedmiotu bądź możliwości wymiany go na inny tzn. uczniowie którzy nie chcą zdawać matury z matematyki z przyczyn wymienionych wyżej, powinni mieć możliwość wyboru innego przedmiotu na poziomie podstawowym .Uważam , że ułatwiłoby to życie nie tylko nam uczniom ale również nauczycielom , którzy muszą poprawiać niektórych uczniów kilkukrotnie. Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby. Zadbajmy razem o lepsze jutro młodych obywateli.

Natalia Piżuch

Składając podpis, uprawniam Natalia Piżuch do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.