Wyłońmy laureatów!

Szanowny Panie Ministrze,

Jako uczniowie zakwalifikowani do etapów centralnych olimpiad przedmiotowych zwracamy się z prośbą o pozostawienie Komitetom Głównym olimpiad przedmiotowych swobody w wyborze sposobu wyłonienia laureatów tegorocznych edycji.

Z głębokim przejęciem obserwujemy sytuację, w jakiej znalazł się świat, a także nasz kraj i mamy świadomość, że organizacja etapów centralnych olimpiad przedmiotowych
w najbliższym czasie nie będzie możliwa. Dziękujemy, że w tym czasie pełnym napięcia tak sprawnie podjął Pan decyzję o przyznaniu wszystkim zakwalifikowanym do finałów olimpiad przedmiotowych tytułu finalisty. Jednak decyzja o niewyłanianiu laureatów nie tylko wiąże się z naszym ogromnym zawodem, ale też budzi w nas niepokój związany
z potencjalnymi komplikacjami systemowymi.

Mimo że do zwolnienia z matury wystarczy tytuł finalisty, ulgę w postępowaniu rekrutacyjnym na wielu uczelniach zapewnia często dopiero tytuł laureata. Kiedy nie będzie laureatów, uczelnie będą musiały zmieniać regulaminy swoich rekrutacji. Jest także wiele stypendiów, które honorują tylko laureatów, chociażby Stypendium Ministra Edukacji Narodowej. Komu zostaną przyznane w przyszłym roku? Nikomu czy całemu gronu finalistów? Olimpiady nie dotowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, m.in. Olimpiada Wiedzy o Mediach, zdecydowały się przyznać tytuły laureatów i finalistów na podstawie wyników z etapu okręgowego. Czy to nie olimpiady przedmiotowe dotowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, ze względu na swoją najwyższą rangę wśród konkursów, przede wszystkim powinny wyłaniać laureatów?

Udział w olimpiadach przedmiotowych wiąże się z dużym wysiłkiem zarówno psychicznym, jak i fizycznym. Często już etapy szkolne wymagają prowadzenia kwerendy bibliotecznej i bibliograficznej, pisania prac naukowych z wykorzystaniem literatury akademickiej, prowadzenia projektów badawczych. Z kolei wiele z etapów okręgowych sprawdza nasze umiejętności także w części ustnej. Rozpoczęliśmy też szereg przygotowań do etapów centralnych, z których część przecież miała odbyć się już w marcu. Wielu z nas dowiedziało się o odwołaniu zawodów, będąc już na ostatniej prostej przygotowań. Wierzymy zatem, że ze względu na trud włożony w przygotowanie do olimpiad, mając na uwadze tak trudne okoliczności, mogą zostać nam przyznane tytuły laureatów.

W związku ze zróżnicowaną strukturą olimpiad, apelujemy o uwzględnienie
w rozporządzeniu zgody na wyłonienie laureatów olimpiad przedmiotowych według uznania Komitetów Głównych. Wierzymy, że w tym trudnym czasie, wszystkim nam zależy na dobru uczniów i sprawiedliwym nagrodzeniu podjętego w tym roku szkolnym wysiłku.

Z poważaniem,

Uczniowie zakwalifikowani do finałów olimpiad przedmiotowych

Składając podpis, uprawniam Zuzanna Kuffel do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.