Wznowienie działalności targowisk miejskich

W związku z obowiązującym od 14 marca na terenie całego kraju stanem zagrożenia epidemicznego, handel na targowiskach miejskich zostaje czasowo wstrzymany do odwołania.

Wprowadzone przez rząd obostrzenia mają na celu powstrzymanie gwałtownego przyrostu zakażeń koronawirusem. (?) Zgodnie z wytycznymi, ograniczono m.in. handel w galeriach miejskich i wprowadzono zakaz organizowania zgromadzeń powyżej 50 osób.

Do rzeczy

Na targowiskach miejskich przebywają ludzie , którzy chcą kupić zdrową żywność na świeżym powietrzu. Dlaczego zatem targowiska są wstrzymane ? Idąc do marketu przebywamy w zamkniętym pomieszczu, gdzie wdychamy to samo powietrze. Nie ważne czy jest pomiędzy nami odstęp 1.5 m. Targowisko jest na otwartej przestrzeni, gdzie powietrze cały czas się wymienia. Zachowując dodatkowo środki bezpieczeństwa takie jak bezpieczna odległość, rękawiczki, maski możemy zminimalizować ryzyko niebezpieczeństwa.

Pozwólmy żyć ludziom, którzy żyją tylko z handlu na targowiskach. Ludzie ci mają z tego jedyny dochód. Muszą mieć pieniądze nie tylko na jedzenie ale też na oplacenie  podatków swoich gospodarstw.

Zakupy na dowóz?

Zakupy na dowóz z ogólnego punktu widzenia są dobrym rozwiązaniem ale nie w przypadku detalicznych zakupów, gdzie zakupy wyniosą przykładowo 10zł, a dowóz pod adres klienta może przewyzszyć wartość zakupów.

Nie jest to rozwiązanie dla zakupów żywności i innych produktów. Przebywając na targowisku kupujemy w jednym miejscu od swoich ulubionych sprzedawców różne rzeczy. Od nabiału, mięsa po artykuły na zbliżające się święta.

Ludzie różnie odbierają sprzedawców , którzy oferują sprzedaż w ustalonym dniu poza targowiskiem. Jest jednak wieksza liczba osób, które chętniej skorzystały by z zakupów na świeżym powietrzu niżeli w zamkniętym pomieszczeniu.

Pomyślmy o ludziach, którzy żyją tylko z tego. Jest to ich jeeyn źródło dochodu, nikt im nie da pieniędzy czy jedzenia za darmo. Oni chcą na to zapracować , dajmy im na to szansę. Otwórzmy targowiska miejskie !

Popierasz ? Podpisz ! Nie bądź obojętny !

Ewelina Banaszkiewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Ewelina Banaszkiewicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.