Zachowanie czasu letniego - brak odwołania czasu letniego od 2016

Wprowadzanie czasu letniego, a następnie jego odwoływanie, stosuje się obecnie w około 70 krajach na całym świecie. „Podwójny czas” - letni i zimowy - obowiązuje prawie we wszystkich europejskich krajach, z wyjątkiem ww. Islandii, i w wielu innych, m. in. w USA, Kanadzie, Meksyku, Australii (tylko w niektórych miejscach) i Nowej Zelandii.

Początki historii wprowadzania czasu letniego przypadają na okres I wojny światowej, kiedy to Niemcy, jako pionierzy, zaczęli stosować zmiany czasu. Dokładnie pierwsza zmiana nastąpiła 30 kwietnia 1916 r., chociaż nad korzyściami efektywnego wykorzystania światła słonecznego zastanawiał się już dużo wcześniej, bo w XVII wieku, Benjamin Franklin. Kolejnym państwem, które wprowadziło zmianę czasu była Wielkiej Brytania, a następnie zmianę tę wprowadzono w większości krajów europejskich. W Rosji przejście na czas letni wprowadzono w 1917 r., a Stany Zjednoczone pierwszy raz wprowadziły letni czas w 1918 r., a potem ponownie podczas drugiej wojny światowej.

W Polsce pierwsze zmiany czasu były wprowadzane w okresie między I a II wojną światową, potem podczas okupacji hitlerowskiej, a następnie w latach 1946–1949, 1957–1964 oraz od roku 1977 do chwili obecnej.

Kwestie związane z czasem urzędowym obowiązującym w Polsce reguluje Ustawa o czasie urzędowym na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 10 grudnia 2003 roku (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 144). Zgodnie z art. 4, pkt 1 tej ustawy organem uprawnionym do utrzymywania czasu urzędowego i uniwersalnego czasu koordynowanego UTC(PL) oraz rozpowszechniania sygnałów tych czasów jest Prezes Głównego Urzędu Miar. Zadanie to realizuje Laboratorium Czasu i Częstotliwości GUM generując polską atomową skalę czasu UTC(PL) i wyznaczając czas urzędowy RP.

Ponadto, ww. ustawa o czasie urzędowym (zgodnie z art. 3) upoważnia Prezesa Rady Ministrów do wprowadzania i odwoływania czasu letniego środkowoeuropejskiego w Polsce. Obecnie zmiany czasu reguluje rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 5 stycznia 2012 w sprawie wprowadzenia i odwołania czasu letniego środkowoeuropejskiego w latach 2012-2016 (Dz. U. z 2012 r. poz. 33).

Terminy wprowadzania i odwoływania czasu letniego jakkolwiek ustala Prezes Rady Ministrów w rozporządzeniu, o którym mowa wyżej, to wynikają one wprost z Dyrektywy 2000/84/WE w sprawie ustaleń dotyczących czasu letniego. Jeżeli dany kraj członkowski Unii Europejskiej wprowadza i odwołuje czas letni, to jest zobowiązany do uczynienia tego w terminach wspólnych dla całego obszaru Unii Europejskiej (wprowadzania w ostatnią niedzielę marca i odwoływania w ostatnią niedzielę października) oraz do publikowania informacji o konkretnych datach wprowadzania i odwoływania czasu letniego. Dzięki ujednoliceniu czasu unika się dodatkowych komplikacji w transporcie, handlu, czy europejskiej współpracy międzynarodowej.

Ściśle rzecz ujmując, ww. dyrektywa nie nakłada obowiązku wprowadzania czasu letniego, a decyzja w tym zakresie pozostaje w gestii poszczególnych krajów członkowskich - w Polsce jest to decyzja podjęta w formie ww. ustawy przez Parlament, a Prezes Rady Ministrów realizuje tę decyzję poprzez wydawane rozporządzenia.Ewentualne zmiany w tym zakresie wymagałyby zmian ustawodawczych. Powinny one jednak być poprzedzone wieloaspektowymi badaniami nad skutkami wprowadzania czasu letniego i powrotu do czasu zwykłego, bo choć zmiana czasu na czas letni jest podyktowana przede wszystkim oszczędnością wynikającą z efektywniejszego wykorzystania światła słonecznego, to od początku wprowadzania czasu letniego i jego wycofywania, czyli przechodzeniu na czas zimowy, wokół tych zmian były sprzeczne opinie - jedni entuzjastycznie mówili o korzyściach wynikających ze zmiany czasu, inni podkreślali szkody wynikające z takich decyzji. Dyskusje na temat sensowności przesuwania zegarów wciąż trwają w Polsce i we wszystkich krajach, gdzie jest wprowadzana ta zmiana.

żródło: https://www.gum.gov.pl/pl/wiadomosci/informacje-i-komunikaty/informacja-dotyczaca-czasu-urzedowego/

UWAGA: wprowadzenie czasu letniego - jesteśmy ZA; odwołanie czasu letniego - jesteśmy PRZECIW

Niniejsze petycja nie ma na celu likwidacji zmiany czasu urzędowego z zimowego na letni, czyli wprowadzenie czasu letniego środkowoeuropejskiego, wręcz przeciwnie, jego wprowadzenie jest korzystne dla ludzi ze względu na lepsze wykorzystanie światła słonecznego. Tematem tej petycji jest NIEODWOŁYWANIE CZASU LETNIEGO, czyli POZOSTAWIENIE NA STAŁE CZASU LETNIEGO ŚRODKOWOEUROPEJSKIEGO od roku 2017, co oznaczałoby brak zmiany czasu letniego na zimowy i w konsekwencji, brak konieczności znów zmiany czasu z zimowego na letni.

korzyści wynikające z pozostania na stałe przy urzędowym czasie letnim środkowoeuropejskim:

1) więcej godzin słonecznych popołudniu w okresie zimowym, co powoduje subiektywne wydłużenie się dnia

2) jeśli argumentem na wprowadzenie czasu letniego jest oszczędzanie energii elektrycznej, to po co to zmieniać? DST - z ang. daily saving time

3) brak konieczności dwa razy do roku przestawiania się z jednego czasu na drugi

4) brak komplikacji związanych wynagrodzeniem dla pracowników pracujących na zmianach nocnych

5) brak dezorientacji związanych ze zmianą czasu

6) brak konieczności zaprogramowania na nowo dzieci i niemowląt

7) oszczędność prądu w godzinach popołudniowych

8) ludzie cenią sobie dłuższe popołudnia, obecności słońca wydłuża ich chęć do funkcjonowania, oddala znużenie, zmęczenie a nawet depresję spowodowaną szybszym zachodzeniem słońca

9) nie ma znaczenia czy szybciej zapalamy światło elektryczne rano, co nawet jeśli zwiększa zużycie prądu rano, to zmniejsza tę ilość popołudniu

wady:

1) czas zimowy jest właściwym czasem

kontrargument: co to znaczy właściwy czas? czas urzędowy jest czasem umownym i nie ma czegoś takiego jak właściwy czas

2) rozbieżności pomiędzy zegarami europejskimi

rozbieżności będą widoczne tylko przez 6 miesięcy, o ile inne kraje Europy również nie wycofają tych zmian;

rozbieżności w zegarach i tak obserwowane są dziś i wynikają z różnych stref czasowych i niewygody z tego wynikające ujawniają się tylko w specyficznych sytuacjach, np: podróże i inne

WSZYSTKICH, KTÓRZY MAJĄ PROBLEM ZE ZMIANĄ CZASU NA ZIMOWY Z RÓŻNYCH PRZYCZYN (PEWNIE O WIELU NIE WSPOMNIELIŚMY)

ZAPRASZAMY DO PODPISANIA TEJ PETYCJI. JEŚLI JESTEŚMY PAŃSTWEM DEMOKRATYCZNYM I JEŚLI OKAŻE SIĘ, ŻE WIĘKSZOŚĆ Z OBYWATELI NIE CHCE ODWOŁANIA CZASU LETNIEGO, TO MUSI SIĘ ZADZIAĆ W TEJ KWESTII.

POWODZENIA!!!

SPRAGNIENI SŁOŃCA    Skontaktuj się z autorem petycji