Zakaz posiadania psa/kota na osiedlu

IMG_20220525_075147.jpgOsiedle to nie miejsce dla zwierząt typu psy i koty. Swój postulat kieruję do: władzy centralnej w Warszawie, samorządowej w całej Polsce i spółdzielni mieszkaniowych na terenie całego Kraju. Argumentuje to tak: Codziennie przez 365 dni w roku, psy właścicieli po kilka godzin dziennie zakłócają spokój mieszkańców notorycznym szczekaniem nie wspominając już o zasikanych, śmierdzących chodnikach i kupach na trawniku. Nie może być tak i nie będzie, że zwierzę ma większe prawa niż człowiek! Człowiek jest Panem i robi to, na co ma ochotę. (zgodnie z prawem). Nie zgadzam się na żadne zakazywanie sprzedaży/strzelania Fajerwerkami w Sylwestra!! Sylwester jest tylko raz w roku. Zakaz używania pirotechniki/fajerwerków winien obowiązywać tylko w dniach od 24.12 - 31.12 z wyjątkiem nocy z 31.12 na 1.01, kiedy nastaje północ. Wtedy ludzie mają prawo przez te 30 minut do godziny, wyjść z domu i hucznie przywitać nowy rok zgodnie z tradycją. Nie robimy tego codziennie i dziwie się, że komuś to przeszkadza. Na terenach prywatnych, można strzelać cały rok do godziny 22.00, celebrując urodziny i inne uroczystości. W mieście raz na rok. Taki kompromis byłby dobry dla obu stron - zarówno przeciwników, jak i zwolenników fajerwerków. Jednak właściciele psów są bezczelni! Chcieliby całkowitego zakazu strzelania, a więc i ja domagam się zakazu trzymania psów na osiedlach. Przykład; Wianki w Krakowie. Na tej imprezie został zorganizowany pokaz fajerwerków i właśnie dla nich mieszkańcy Krakowa tam przyszli. Po wydarzeniu znowu podnieśli głos hipokryci, fala krytyki spadła na Prezydenta Krakowa za to, że zorganizował pokaz fajerwerków. Kiedyś nikomu to nie przeszkadzało, a teraz tak, ponieważ w główce się poprzewracało. Ci Pseudo obrońcy środowiska, co zmuszają ludzi do bycia tzw. EKO, nie zajmują się poważnymi problemami typu: zakorkowane miasta, w których kumulują się spaliny samochodów (a jak już to modernizacja istniejących dróg trwa bardzo długo), smogu, nie poruszają tematu podpalania nielegalnych wysypisk śmieci, wlewania trujących odpadów do rzek i trucia ludzi, nie widzą problemu w wycinaniu drzew (które są naturalnymi filtrami i oczyszczają Miasta z zanieczyszczeń), stawianiu blokowisk, ale widzą problem w lataniu samolotami, które mają nowoczesne jednostki napędowe, a emisja spalin, jest mocno zredukowana, strzelaniu fajerwerkami raz na rok, gdzie stężenie szkodliwych substancji, nie ma nawet 1% w skali świata i paleniu grilli węglowych na terenie Miasta. Kpina, hipokryzja i bezczelność!

Prawo nie będzie działać wstecz!! Ci, którzy teraz posiadają psa lub kota, będą mogli go zatrzymać. Z chwilą, gdy zwierzę zdechnie, nie będzie możliwości kupić kolejnego. Zostanie rozwiązany problem przepełnionych schronisk, które trzeba utrzymywać z pieniędzy podatników. Dlaczego tak się dzieje? W głównej mierze jest to spowodowane nieodpowiedzialnością właścicieli. Kupują psa dla dziecka jako kolejna zabawka, a potem gdy dziecko dorośnie, pies jest najczęściej porzucany. To samo dotyczy tych, którzy wyjeżdżają na wakacje. Mogliby zabrać go ze sobą lub oddać na te dwa, trzy tygodnie do schroniska. Jednak to kosztuje i najlepiej porzucić. Stad się biorą przepełnione schroniska. Blok mieszkalny to nie miejsce dla psów i kotów. Pies potrzebuje dużo ruchu, a przez większość dnia jest zamknięty w domu. Tego typu zwierzęta powinny być trzymane tylko na terenach prywatnych za miastem.

Zachęcam do podpisania petycji.

Podpisując, upoważniam Daniel do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.