Zakaz strzelania fajerwerkami na terenie miasta oraz gminy Biskupiec.

Witam. Noc sylwestrową 2022/23 mamy za sobą. Jak dobrze wiemy, co roku, to okropny czas dla naszych zwierzaków, osób starszych czy schorowanych. Wiele dzikich zwierząt ginie lub ulega okropnym wypadkom, takim jak rozerwane szczęki, utrata oczu czy kończyn. Nasi domowi pupile również nie maja łatwo. Chowanie się do szafy, nadmierne ziajanie u psów, trzęsienie się ciała, drgawki, paraliże, a w najgorszym wypadku zawał serca oraz śmierć. Tylko kto jest temu winien? Nikt za to nie odpowie? No bo jak znaleźć winowajcę?

Właściciele swoich milusińskich szukają różnych sposób by choć na trochę swojego przyjaciela uspokoić, dać mu poczucie bezpieczeństwa oraz tego, ze nie jest sam. Jednak nie zawsze oraz nie każdy z nich się sprawdza.

I to nie jest żadna tradycja, jak niektórzy mówią. To tylko zbijanie pieniędzy oraz zabijanie człowieczeństwa oraz empatii. Co roku schroniska szukają domów tymczasowych dla swoich podopiecznych, aby same nie siedziały w ciemnych i ciasnych boxach, przerażone, skulone w kłębek.

Dlatego powstaje ta petycja. Aby zakazać strzelania fajerwerkami na terenie miasta Biskupiec. Już wiele miast w Europie wprowadziło taki zakaz i jak widać, można celebrować powitanie Nowego Roku, i to bez szkody dla zwierząt oraz nas samych.

Pozdrawiam oraz życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Podpisując, upoważniam Ola do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.