Zakaz występu cyrków ze zwierzętami w Bochni

Petycja do Burmistrza miasta Bochni
Pana Stefana Kolawińskiego
ul. Kazimierza Wielkiego 2
32-700 Bochnia

Szanowny Panie Burmistrzu

Działając na podstawie art. 221 § 1 w zw. z art. 242 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego zwracamy się do właściwych organów z uprzejmą prośbą o rozpatrzenie petycji dotyczącej przyjęcia przez Miasto Bochnia zasady odmawiania udostępniania przestrzeni publicznej cyrkom, w których używa się do organizowania przedstawień żywych zwierząt.
Przedstawienia cyrkowe z udziałem żywych zwierząt są rozrywką niemoralną i spotykającą się obecnie z coraz szerszym potępieniem ze strony świadomych obywateli. Zwierzęta w nich uczestniczące zmuszane są do zachowań sprzecznych z ich naturą. Zwierzęta dzikie, które w podobnych przedsięwzięciach uczestniczą, są wyrywane ze swojego naturalnego środowiska i zmuszane do spędzenia całego życia w niewoli, często poddawane brutalnym i okrutnym metodom tresury.
Trzymanie dzikich zwierząt w niewoli winno służyć wyłącznie ochronie gatunków ginących w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych. Cyrki z oczywistych przyczyn nie są w stanie im takich warunków zapewnić, co więcej sam fakt eksploatowania zwierząt zagrożonych wyginięciem należy uznać za głęboko nieetyczny.
Ustawa o ochronie zwierząt z 1997 r. dokonała odprzedmiotowienia zwierząt, w przepisach wstępnych stwierdzając jednoznacznie, że zwierzę nie jest rzeczą. Nałożyła również na organy publiczne obowiązki pozytywne związane z ochroną zwierząt. W naszej ocenie właściwe i zgodne z duchem powszechnie obowiązującego prawa byłoby, gdyby właściwe organy miejskie w sposób jednoznaczny wyraziły sprzeciw niehumanitarnemu traktowaniu zwierząt w cyrkach – poprzez odmowę wynajmowania terenów miejskich pod widowiska cyrkowe z udziałem żywych zwierząt.

Podpisując, upoważniam Patryk Salamon do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.