Zaprzestanie koszenia trawników w okresie suszy na terenie miasta Gdyni

Zwracamy się do Prezydenta Miasta Gdyni Wojciecha Szczurka z prośbą o podjęcie kroków w sprawie zaprzestania lub ograniczenia koszenia trawy (wzorem wielu innych polskich miast) przez jednostki zajmujące się pielęgnacją zieleni w Gdyni z powodu suszy, jaka panuje na terenie naszego kraju.

Zaniechanie koszenia może stanowić jeden z bezkosztowych sposobów przeciwdziałania skutkom suszy. Trawa niekoszona zapobiega erozji gleby, utrzymuje wilgoć, zapobiega kurzeniu i pyleniu gleby i wysuszonych odchodów zwierząt, obniża temperaturę podłoża, wyłapuje i zatrzymuje zanieczyszczenia i pyły, a także sprzyja bioróżnorodności. W przypadku nawalnych deszczy zatrzymuje wodę, może też stanowić ochronę przed lokalnymi podtopieniami. Stanowi również niezbędną dla zdrowia psychicznego mieszkańców wyspę zieleni. Niekoszenie przynosi także oszczędności w miejskiej kasie.
Prosimy również o wystosowanie apelu do przedstawicieli wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych oraz mieszkańców w sprawie wstrzymania koszenia trawy w okresie suszy

Katarzyna Wróblewska    Skontaktuj się z autorem petycji