ZOSTAWCIE NAPISY NA POMNIKU KOŚCIUSZKI! CZAS NA WYKONANIE TESTAMENTU BOHATERA!

kościuszko.jpgPetycja do rządu Rzeczypospolitej Polskiej,

Ministra Spraw Zagranicznych,

my, niżej podpisani domagamy się od rządu polskiego działań na rzecz godnego upamiętnienia dziedzictwa Tadeusza Kościuszki, międzynarodowego bohatera grup zniewolonych i uciśnionych.

Podczas trwających w Stanach Zjednoczonych protestów przeciwko rasistowskiej przemocy policyjnej, do których doszło po zabójstwie przez policjanta Afroamerykanina George'a Floyda, demonstranci opisali pomnik Kościuszki w Waszyngtonie antyrasistowskimi hasłami. Jesteśmy przekonani, że polski rewolucjonista doceniłby ten akt protestu ze strony grupy, której wolnościowe aspiracje sam wspierał myślą, słowem i wojskowym czynem.

Jak wiadomo, testament Kościuszki zawierał żądanie przeznaczenia części majątku na wykup czarnoskórych niewolników. Wykonania testamentu podjął się prezydent USA i przyjaciel Kościuszki, Thomas Jefferson. Jednak ostatniej woli polskiego bohatera w walce o amerykańską niepodległość, nie wypełnił.

Obecna sytuacja w USA dostarcza doskonałej okazji do przypomnienia idei głoszonych przez Kościuszkę i do wypełnienia jego testamentu. W związku z tym apelujemy do polskiego MSZ, by podjął działania na rzecz symbolicznego wsparcia czarnej insurekcji kościuszkowskiej, jakim będzie zachowanie napisów na cokole waszyngtońskiego pomnika. Jesteśmy przekonani, że gdyby Kościuszko powstał z martwych, wypisałby na monumencie wielki napis "Black Lives Matter".

W imieniu sygnatariuszy,

inicjatorzy akcji,

dr Łukasz Moll

dr Michał Pospiszyl

Łukasz Moll; Michał Pospiszyl    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Łukasz Moll; Michał Pospiszyl do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.