UTWORZENIE W KRAKOWIE PARKU SŁONA WODA

Skontaktuj się z autorem petycji

Odpowiedź na petycję Rady Miasta Krakowa

2021-10-16 10:42:56

W załączeniu odpowiedź Rady Miasta Krakowa na przesłaną petycję.

W aktualności: obecnie procedowany projekt planu zagospodarowania przestrzennego "Piaski Wielkie" w skład którego wchodzi obszar Słonej Wody tylko w części spełnia oczekiwania mieszkańców zawarte w petycji. Spora część terenu nadal objęta jest możliwością zabudowy wysokiej. Cały czas urzędnicy bazują na obowiązującym od 2014 roku studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego dla miasta Krakowa, które przewidywało przeznaczenie całego terenu Słonej Wody pod zabudowę. Wszyscy jednak wiemy, że od 2014 roku zaszło sporo zmian w naszym mieście, a zmiany klimatyczne wskazują, konieczność ochrony przyrody. Obecnie ruszyły konsultacje w sprawie zmian studium zatem nie jest wykluczone, że zostanie ono zmienione m.in. dla obszaru Słonej Wody.

Pokazuje to, że są różne możliwości aby ochronić teren w całości, trzeba tylko zaangażowania aby do nich dotrzeć.

Ochrona Słonej Wody wciąż aktualna! Szczegóły naszych działań wkrótce.

odp_1.jpgodp_2.jpgodp_3.jpgodp_4.jpgIMG_02711.JPG

Odpowiedź kancelarii Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie petycjii

2021-05-16 09:58:44

Odp_PMK_na_petycję.jpgOdp_PMK_na_petycję_2.jpg

Petycja przekazana

2021-04-21 17:08:47

Szanowni Państwo,

informuje, że w dniu 28 marca 2021 r. petycja wraz z listą zebranych podpisów została przekazana do władz miasta.

Bardzo dziękuję za Wasze poparcie i komentarze, które potwierdzają jak dla nas mieszkańców zieleń w Krakowie jest ogromnie ważna.

Więcej informacji związanych z obszarem Słona Woda i m.in. utworzeniem parku uzyskają Państwo na Facebook'u - TAK dla Parku Słona Woda  https://www.facebook.com/parkslonawoda

IMAGE0057.jpg

Katarzyna Sieklińska

Wstępne podsumowanie i ostatnia mobilizacja

2021-03-14 12:16:39

zwierzeta_22.jpg

Czas na wstępne podsumowanie. Dziękuję wszystkim, którzy podpisali petycję i włączyli się w jej rozpowszechnianie :-) Ponad 1500 podpisów to sporo, ale myślę, że można uzyskać jeszcze więcej! Niebawem chcę sfinalizować działanie i przekazać petycję do władz miasta. Nim to się stanie ostatnia mobilizacja!  Rozpowszechniajmy i zachęcajmy do podpisywania. Pokażmy jak bardzo nam zależy.

Na tym etapie pozwolę sobie na takie moje przemyślenia. Czytając komentarze osób podpisujących petycję, łza sie w oku kręci, a zdjęcia oddają najlepiej wartość przyrodniczą tego miejsca. Smutne jest to, że w Krakowie nadal przedkłada się interesy deweloperów, nad potrzeby mieszkańców. Pamiętajmy, że ten teren to dom dla wielu gatunków zwierząt i roślin. Swoją obecnością dają nam ludziom, bezcenne doznanie jakim jest obcowanie z nimi. Coraz bardziej niestety przekonuję się do tego, że dla władz miasta te nieocenione walory przyrodnicze są niewidzialne, obojętne, a miłośnicy przyrody dla których kontakt z przyrodą jest ważnym aspektem życia, traktowani jak wrogowie.

I na koniec z życia wzięte...Ostatnio będąc na spacerze spotkałam starszego Pana: "Proszę Pani, a co tu się dzieje?!" - zapytał wskazując na betonowe ogrodzenie. "Ja proszę Pani mam ponad 70 lat i jestem byłym sportowcem, to była moja ulubiona trasa do biegania w ciszy i spokoju, a teraz mi ją zagrodzili".... - pozostawiam bez komentarza.

"Szanuję przyrodę i nie chcę więcej betonu w Krakowie!"

"Często spaceruję z dziećmi po terenie Słonej Wody gdzie można obcować z przyrodą.Kraków jest piątym najbardziej zielonym miastem... Chciałbym aby tak zostało. Aby taki Kraków był naszym dziecictwem dla następnych pokoleń"

"Chcemy cieszyć sie nadal zielenią i śpiewem ptaków, a nie zgiełkiem i betonem kolejnego osiedla zabudowującego jedyną dziką zieleń w naszych okolicach"

"Jest to miejsce, które z jednej strony przywołuje sentyment i wspomnienia długich spacerów z rodziną i z psem, a z drugiej uświadamia jak bardzo zabieramy miastu tereny zielone, wpływając na życie występujących tu gatunków zwierząt i roślin"

"Kraków potrzebuje nowych, dużych parków"

"To piękny teren gdzie od lat przychodzą mieszkańcy Prokocimia i Piasków- trzeba go chronić a nie zabudowywać!"

"Zależy mi na zrównoważonym rozwoju miasta. Aby ludzie nie musieli uciekać z miasta w poszukiwaniu natury"

"Zieleń to coś czego brakuje mi żeby pokochać to miasto"

"To niezwykle miejsce z którego korzystają wszyscy dookoła. Trzeba chronić takie miejsca"

"Las w mieście to skarb!"

"Takie tereny są na wagę złota - ze względu na walory przyrodnicze i rekreacyjne, a nie jako teren do zabudowy"

"Ratujmy to co jeszcze można ocalić dla naszych dzieci i wnuków"

"Mieszkam obok tych terenów zielonych i nie chce ich stracić dla siebie i dla dzieci to piękne miejsce na spacery wśród natury!"

"Jest to piękny zielony teren, miejsce spacerów i odpoczynku mieszkanców"

zwierzeta_11.jpg Pozdrowienia dla wszystkich zaangażowanych w sprawę :-)

Katarzyna Sieklińska

Ponad 1000 podpisów w niecały tydzień !

2021-02-13 18:50:50

received_574484326573063.jpegTen krajobraz już niedługo może się bardzo zmienić ! Zamiast zieleni, drzew i krzewów wyrosną tu bloki ! W niecały tydzień pod petycją podpisało się ponad tysiąc osób ! To dowód na to jak tereny zielone w Krakowie są ważne dla mieszkańców. Działajmy dalej. Więcej podpisów to dowód na to, że to dla nas ważna sprawa !

Sprawy techniczne

2021-02-08 18:37:16

Ważna kwestia techniczna.

Osoby podpisujące się pod petycją poprzez uzupelnienie danych otrzymują @ na swój adres e-mail w celu potwierdzenia złożonego podpisu. @ z adresu petycjeonline często wpada do spamu. Proszę więc o sprawdzenie skrzynek odbiorczych i dokończenie procesu podpisywania petycji.

Podpisy oddane poprzez konto na facebooku weryfikowane są automatycznie.

Z góry dziękuję.

Katarzyna Sieklińska

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.