Stop gwałtom!
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Stop gwałtom!
Gość |
#512015-07-02 08:05Nie wystarczy mówić, że potępia się przemoc wobec kobiet. Nie wystarczy nawet zmiana prawa na lepiej chroniące ofiary przemocy. Konieczna jest edukacja nt. przemocy wobec kobiet i przede wszystkim wola realizowania strategii sprzeciwu wobec przemocy. Zawsze i wszędzie. Przez każdego. Tej woli, wiedzy i zrozumienia zabrakło. Musimy to zmienić. To sprawa kazdej z nas i każdego. To nie jest tylko sprawa brutalnego gwałtu w Elblągu. To może zdarzyć się i zdarza wszędzie. Dlatego podpisałam te petycję. |
Gość |
#522015-07-02 08:06Nic mnie tak nie razi jak zachowanie typu "to pani wina, a przecież nic się nie stało " wobec ofiar gwałtu. To przerażające jaką mentalność prezentują mężczyźni i kobiety(!) względem kogoś, kto przeżył coś tak strasznego. Przyzwolenie społeczne na gwałt powinno pozostać tylko wstydliwym echem przeszłości, a nie codziennością. I nie odbierajmy mężczyznom wolnej woli, to nie alkohol gwałci, tylko człowiek, świadomy i odpowiedzialny, niech więc poniesie adekwatne konsekwencje. Aż krew się burzy... |
Gość |
#532015-07-02 08:45Czas najwyzszy,zeby kobiety byly traktowane podmiotowo,a nie przedmiotowo. A juz karygodne,zeby byly zabawka dla pijanych facetow,jakakolwiek by to nie byla sytuacja |
Gość |
#542015-07-02 09:11Kiedy przeczytalam ,ze za gwalt nie zostali przykladnie ukarani poprstu szlak mnie trafia.to co wlasciwie musialoby sie wydaazyc ,zeby gwalt nazwac gwaltem.najbardziej okrutne sa. dla siebie kobiety. |
Gość |
#552015-07-02 09:32Podpisałam ponieważ nie mieści mi się w głowie jak można obarczaj winą ofiarę gwałtu, a przestępców - bo tylko tak można nazwać tych gwałcicieli - usprawiedliwiać. Wychowujmy chłopców na mężczyzn, którzy nie uważają sie za panów całego świata i przede wszystkim nie pozwólmy na to, żeby takie sytuacje zostały wyciszone. Musimy ruszyć niebo i ziemię, żeby uświadamiać ludzi. Nie chce być następna ofiara, nie chce by nią była moja przyjaciółka, koleżanka czy w przyszlosci córka. |
Gość |
#562015-07-02 10:38Zanim zaczniemy pomagać komuś daleko, pomóżmy tym kobietom, które najbliżej nas nie mogą doprosić się o sprawiedliwość. |
Gość |
#572015-07-02 10:41Uwazam, ze ofiary powinny miec zapewniona opieke i ochrone, a napastnicy powinni ponosic odpowiednio wysoka kare, zeby to odstraszalo od takich czynow. Niestety czesto dzieje sie inaczej. Pytanie dlaczego? Glupota? nieswiadomosc czy nie respektowanie praw kobiet ? |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2015-07-02 11:03- Date of removal: 2015-07-02
- Powód usunięcia:
Gość |
#602015-07-02 12:15Podpisałam, ponieważ jestem kobietą. To chyba wystarczajacy powód. |
gosia |
#612015-07-02 12:49Nie dla gwałtów i dla gwałcicieli! Nie dla zachowań ludzkich, które nie wspierają kobiety po tak traumatycznym wydarzeniu jakim jest gwałt!!! |
Gość |
#622015-07-02 12:51Stop przemocy wobec kobiet! Dość niekompetencji policji i prokuratury! Koniec z uchylaniem się od odpowiedzialności lekarzy! |
Gość |
#632015-07-02 12:53Jestem oburzona wyrokiem sądu i przebiegiem procedur policyjnych i sądowych. Poza tym sama jestem tłumaczką i czuję wielką solidarność z Panią Aleksandrą. |
Gość |
#642015-07-02 13:25Bo zastanawiam się jaka byłaby kara i reakcja otoczenia gdyby pokrzywdzonym był mężczyzna... |
Gość |
#652015-07-02 13:47Jestem kobietą i mówi nie - nie ma jakiegokolwiek usprawiedliwienia dla gwałtu. nie zgadzam się na to i z całego serca chce żeby w końcu państwo zaczęło chronić ofiary a nie ich oprawców. |
Gość |
#662015-07-02 14:05Mam dosyć tego, że policja i sądy mają tak ważną sprawę w głębokim poważaniu... cieszę się, że są takie organizacje jak Feminoteka, gdzie można uzyskać rzetelną informację i pomoc. |
Gość |
#672015-07-02 14:44Nie ma mojej zgody na akceptację braku ochrony ofiar wszelkiej przemocy..!!!!!!!!!!!!!!!! W naszym kraju instytucje nie wspierają ofiar przemocy . Policja nie ma co zrobić z oprawcą ( po 24 h) więc umywają ręce , bo wiedzą ,że i tak wyjdzie i będzie dalej bił ,gwałcił , obrażał .Sama byłam świadkiem jak policjant przekonywał kobietę ( po awanturze domowej) aby nie zakładała niebieskiej karty, bo to można tylko na interwencji w domu , a po co jej taki rozgłos...... Instytucje pomocy społecznej są mało skuteczne a sądy nieudolnie ulegają presji społecznej , bo przecież w "katolickim " kraju kobiety powinny "dobrze" się prowadzić zamiast prowokować męższczyzn. I tak cofamy się do średniowiecza............
|
Gość |
#682015-07-02 15:36Stop kulturze przemocy! Szczerze współczuję pani Aleksandrze, jej rodzinie oraz osobom, które spotkały podobne historie. |
Gość |
#702015-07-02 16:20Zeby elblaska policja, prokuratura i sad byly tak bardzo slepe na gwalt, musi byc on slabo widoczny nie tylko w tym miescie ale przede wszystkim w kulturze i w swiecie, w ktorych zyjemy. |
Gość |
#712015-07-02 16:28Czas, aby polskie prawo przestało chronić przestępców, pobłażać im na każdym kroku, dbać by nie spadł im czasem wlos z głowy. Wyroki w zawieszeniu nie są żadną karą, tym bardziej, że taki wyrok nawet odwieszony można odraczać i zawieszac setki razy, co tylko rozzuchwala sprawców w bezxkarności. Czas, by polskie prawo przestało dbać o interesy sprawców, a zaczęło chronić pokrzywdzonych dając im poczucie bezpieczeństwa i sprawiedliwości. Czas, by istnienie zapisu prawa nie bylo tylko na papierze, gdyz martwe prawo służy jedynie przestępcom. |
Gość |
#722015-07-02 16:56Bo sposób w jaki potraktowana została już po zdarzeniu zgwałcona kobieta jest bestialski i oburzajacy. Godzi w człowieczeństwo wszystkich związanych. Nie zgadzam się na traktowanie drugiego człowieka w ten sposób. |
Gość |
#742015-07-02 17:39Gwałt to ogromna tragedia w życiu osoby poszkodowanej, trauma nie do wymazania. Sprawcy gwałtu powinni otrzymywać 25 lat więzienia, w przypadkach szczególnego okrucieństwa nawet dożywocie! |
|
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Społeczny apel o jawność działań Policji w sprawie Beaty Klimek
#RatujmyFyrtel
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
STOP zwrotowi 136 psów do hodowli, gdzie były przetrzymywane w nieludzkich warunkach!
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Sprzeciw wobec zniesienia bonifikaty przy wykupie mieszkań komunalnych w Szczecinie
492 Utworzone: 2025-06-14
Poprawa prawa! Nieuczciwym najemcom mówimy Nie
4576 Utworzone: 2024-04-17
„Bezpieczeństwo nie może się kończyć na mapie – dopiszmy ten 1 km do planu!”
177 Utworzone: 2025-06-16
"Chrońmy zdrowie psychiczne dzieci w Oświęcimiu!"
633 Utworzone: 2025-06-14
PETYCJA O STWORZENIE JEDNOLITYCH STANDARDÓW OPIEKI NEONATOLOGICZNEJ W POLSCE
2957 Utworzone: 2025-05-30
#BezDyplomuNieDotykaj – STOP nielegalnym zabiegom medycznym!
654 Utworzone: 2025-05-23
1,5 metra ratuje życie - apel o zmianę w PoRD
1768 Utworzone: 2025-05-27
Przywróćmy estakadzie kolejowej w Gorzowie Wielkopolskim jej dawny blask!
166 Utworzone: 2025-06-13
Kolej na Żuławy - petycja w sprawie budowy linii kolejowej Gdańsk - Wiślinka - Nw. Dwór Gdański - Elbląg
1609 Utworzone: 2025-05-23
Petycja w sprawie dostępności infrastruktury wodnej dla żeglarzy i wodniaków w województwie pomorskim
336 Utworzone: 2025-06-12
Petycja mieszkańców Gminy Siepraw w sprawie uwzględnienia protestu przeciw przebiegowi trasy drogi S7 na odcinku Kraków – Myślenice przez Gminę Siepraw
930 Utworzone: 2025-06-04
Petycja o szybki i stabilny internet we wszystkich pociągach w Polsce
174 Utworzone: 2025-02-09
Ocalmy rzekę Ner i Górkę Charbicką!
561 Utworzone: 2025-06-04
Petycja przeciwko budowie farm wiatrowych w lasach
303 Utworzone: 2025-03-23
Petycja w sprawie ochrony unikalnego charakteru Wyspy Sobieszewskiej
4614 Utworzone: 2025-05-14
Popieramy stworzenie Rzymsko-Katolickiego Opolu Patriarchatu obrządku Łacińskim by był aktualny biskup nie zakonny by był konsekrowany i urząd ten z Opolskiego województwa urodzony został Pierwszym.
31 Utworzone: 2025-06-14
STOP zwrotowi 136 psów do hodowli, gdzie były przetrzymywane w nieludzkich warunkach!
24070 Utworzone: 2025-05-30
STOP dla działalność SKY CAMP Strefa Spadochronowa!
342 Utworzone: 2025-03-23
Protest przeciwko planom wycinki lasów na Lublinku w Łodzi, co umożliwia przyjęty mpzp
3109 Utworzone: 2025-04-10
Petycja do Ojca Świętego Leona XIV w obronie Kapłana o.Daniela Galusa, Wspólnoty Miłość i Miłosierdzie Jezusa i Rodziny MiMJ
268 Utworzone: 2025-05-31