Przystanki kolejowe na trasie Lubin - Legnica

Koleje Dolnośląskie S.A.

Damian Stawikowski

PREZES ZARZĄDU

Apelujemy o ustanowienie przystanków na trasie Lubin- Legnica w miejscowościach: Chróstnik, Gorzelin, Raszówka, Rzeszotary. Z ostatnich doniesień wnika, że mimo ogromnych nakładów finansowych (w tym środki z UE) pociągi Kolei Dolnośląskich nie będą zatrzymywać się we wspomnianych wyżej miejscowościach. Mimo uruchomienia linii już w czerwcu 2019 roku nikt nie przewidział przystanków we wsiach gminy Lubin. Koleje Dolnośląskie będą rozważać ustanowienie przystanków we wrześniu (informacja KD). Rzecznik UW wspomina o przystankach na żądanie, co jest pomysłem złym i absurdalnym, bo będzie to kolidować z rozkładem jazdy z Legnicy do Wrocławia. Nie znając dokładnej ilości przystanków trudno będzie ustalić kiedy pociąg dojedzie do Legnicy.   Na trasie z Legnicy do Wrocławia jest wiele przystanków w małych miejscowościach ( choćby Jaśkowice Legnickie, Szczedrzykowice). Uważamy, że to nierówne traktowanie obywateli.  Liczymy na poważne przeanalizowanie konieczności ustalenia w rozkładzie jazdy przystanków we wsiach Gminy Lubin już od czerwca br. Za każde poparcie petycji serdecznie dziękujemy. Zdjęcie pobrane z strony magazyn.elubin.pl

Koleje1.jpg

Składając podpis, uprawniam Lidia Marszałek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.