Zatrzymanie wycinki drzew nad Rawką w okolicy Joachimów-Mogiły (wydzielenie 137h)

W obrębie tzw. Puszczy Bolimowskiej w najbliższych latach planowane są prace związane zapewnieniem ciągłości funkcjonowania lasu. Prace te wiążą się z wycinką istniejących drzew i zasadzeniem nowych. Istnieją argumenty za i przeciw takiej gospodarce leśnej w które nie będę się zagłębiał.

Ta petycja ma na celu uchronienie konkretnego obszaru lasu - wydzielnie 137h, o pow. 3ha)  przed całkowitą i jednorazową wycinką. Obszar ten jest zaplanowany do wycięcia w obowiązującym Planie Urządzania Lasu, a drzewa zostały już oznaczone do wycinki (pomarańczowe kropki). To ostatnia chwila, aby cokolwiek zrobić.

Fragment tego lasu stanowią ponad 100 letnie sosny rosnące na terenach walk z I WŚ. Las znajduje się około 150- 200 m od rzeki Rawki, a przez obszar wycinki przebiega szlak turystyczny. Jest to już jeden z ostatnich fragmentów starego lasu, dookoła rosną dużo młodsze drzewa lub jeszcze nic nie rośnie po ostatnich wycinkach.

mapka-137h.PNG

Argumenty przemawiające za wstrzymaniem wycinki tego fragmentu są przede wszystkim podyktowane ochroną miejsca wypoczynku coraz większej ilości osób o czym świadczy zapełniający się pargking leśny w miejscowości Joachimów-Mogiły. Ludzie od zawsze darzyli szacunkiem miejsca, które są trwałe i przekraczają możliwości pojedyńczych jednostek. I podobnie jak w przypadku zabytków architektury, tak i w przypadku przyrody domagamy się ochrony miejsc, które trwale wrosły w krajobraz i związały się z losem ludzi korzystających z dobra wspólnego jakim jest las. Jako obywatele - współwłaściciele dobra wspólnego - chcemy decydować o sposobie zagospodarowania tego lasu, a w tym miejscu móc korzystać ze spacerów i kontaktu z przyrodą, świadomie rezygnując z korzyści materialnych wynikających ze sprzedaży pozyskanego drewna.

Przeprowadzone wycinki w poprzenich latach, z pewnością z nadwyżką zaspokoiły inne funkcje lasu (np. produkcja drewna). Dla zobrazowania sytuacji w najbliżej okolicy poniżej mapka poglądowa wraz ze zdjęciami. Zaznaczone obszary to albo zaorana ziemia (kolor szary), albo bardzo młody las <10 lat. Ochrońmy ten ostatni w okolicy stary las, nie pozwólmy zamienić Puszczy Bolimowskiej w pustynie.

wycinki.PNG

Podpisując tą petycję jednoznacznie domagamy się odstąpienia od planowanej wycinki drzew na wydzieleniu 137h.

Kilka zdjęć tego fragmentu poniżej:

f31.jpg

f21.jpg