Most Tczewski jak Westerplatte - petycja do rządu o przejęcie mostu

Skontaktuj się z autorem petycji

Mamy już ponad 2000 podpisów!

2019-09-17 19:17:58

70768208_2327563900613514_5834513463010918400_o_copy.jpg

Minął tydzień od zainicjowania naszej petycji "Most Tczewski Jak Westerplatte". Choć dziś „stuknęło” nam równe 2000 podpisów, to wciąż liczymy na wsparcie osób, które jeszcze nie podpisały petycji, jak również tych, którzy już ją podpisali. Nie do każdego trafił link do tej strony, zatem bardzo prosimy o przekazanie adresu petycji znajomym. Nie muszą oni koniecznie mieszkać w Tczewie czy nawet na Pomorzu. Jeśli Skarb Państwa przejmie Most Tczewski i dokończy jego odbudowę, będzie to atrakcja turystyczna na skalę nie tylko Polski, ale i co najmniej Europy.

- W ciągu tygodnia poparło nas ponad 2000 osób. Większość z Państwa to tczewianie, ale sporo jest również mieszkańców Lisewa Malborskiego, Malborka czy Gdańska.

- Petycję zainicjowali społecznicy i dziennikarze z Tczewa, nic zatem dziwnego, że lokalne gazety, portale, radio i telewizja aktywnie nas wspierają. Akcja dotarła także do portali ogólnopolskich oraz prasy i telewizji o zasięgu regionalnym. Temat podjęli również dziennikarze z powiatu malborskiego oraz Polska Agencja Prasowa.

- Naszą petycję już na samym początku poparli samorządowcy z Tczewa: m.in. prezydent i wiceprezydent Tczewa, starosta tczewski (obecny i poprzedni), radni powiatowi i radni miejscy. Słowa poparcia przekazał nam marszałek województwa pomorskiego, a także wójt gminy Lichnowy oraz sołtys Lisewa Malborskiego.

- Nasza akcja spodobała się wicepremierowi Jarosławowi Gowinowi, ktory uważa, że pomysł przekazania Mostu Tczewskiego państwu za pomocą specustawy jest dobry. Członkiem rządu, który krytycznie ocenił nasz pomysł jest wiceminister kultury Jarosław Sellin. Jednemu z portali przekazał, że „jeżeli społecznicy chcą zrobić wystawę historyczną w przyczółku mostu, proszę bardzo”. Pochodzący z Tczewa były wiceminister infrastruktury Kazimierz Smoliński początkowo był sceptycznie nastawiony wobec naszego pomysłu, ale prawdopodobnie zmienił zdanie.

- Trwa kampania wyborcza, więc pojawiają się również głosy poparcia polityków różnych opcji. Mamy nadzieję, że nie jest to tylko działanie na czas wyborów, ale że politycy będą interesować się tym tematem również po wyborach. Sprawdzimy.

- Nasz pomysł popierają dyrektorzy tczewskich placówek kultury np. Miejskiej Biblioteki Publicznej, Centrum Kultury i Sztuki czy Fabryki Sztuk. Petycję poparł prof. Andrzej Januszajtis, niekwestionowany specjalista w dziedzinie ratowania zabytków.

- Akcję popierają tczewscy historycy, którzy są autorami publikacji na temat wybuchu II wojny światowej w Tczewie: Kazimierz Ickiewicz i Krzysztof Korda.

- Petycję podpisali artyści: słynny muzyk Marek Piekarczyk, poeta Kazimierz Szymanowski, tczewski muzyk Marek Plutowski, a także sportowcy: kulturysta Andrzej Majchrzyk.

- SMS z informacją o petycji dotarł do wielu tczewian za sprawą Systemu Informowania Mieszkańców Tczewa, za co serdecznie dziękujemy ratuszowi.

- Przy moście pojawił się banner z adresem naszej petycji, za co serdecznie dziękujemy starostwu.

Jeszcze raz dziękujemy za dotychczasowe podpisy i czekamy na więcej! Podpisz petycję i udostępnij dalej: www.MostTczewskiJakWesterplatte.pl

#MostTczewskiJakWesterplatte na Facebooku

Społeczny Komitet Odbudowy Mostu

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.