Petycja w obronie tożsamości pedagogiki specjalnej w Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie. W obronie idei Universitas

Skontaktuj się z autorem petycji

Likwidacja Instytutu Pedagogiki Specjalnej

2024-04-19 15:11:34

Szanowni Państwo,

Z racji tego, iż składając swój podpis pod „Petycją w obronie tożsamości pedagogiki specjalnej w Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie. W obronie idei Universitas” zademonstrowali Państwo solidarność z nami oraz wykazali zainteresowanie losami Instytutu Pedagogiki Specjalnej, pragniemy poinformować o rozwoju sytuacji opisanej w petycji.

Po wielu niezrozumiałych przekształceniach, jakie dotknęły Instytut: zmianach nazwy, struktury, zwolnieniach doświadczonych pracowników nastąpił końcowy etap degradacji.

Decyzją Rektora Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej (d. Uniwersytet Pedagogiczny) prof. dra hab. Piotra Borka z dnia 9.04.2024 r. (Zarządzenie R.Z.0211.21.2024) - Instytut Pedagogiki Specjalnej z dniem 1. października 2024 r. przestanie istnieć - tym samym, pomimo zaangażowania wielu Osób - również Pani/ Pana - kończy się jego 50-letnia historia. To, co mogło się dalej rozwijać - ulega zniszczeniu.

Z wyrazami szacunku,

Autorzy Petycji w obronie tożsamości pedagogiki specjalnej w Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie. W obronie idei Universitas

Likwidacja Instytutu Pedagogiki Specjalnej

2024-04-19 15:11:32

Zmian ciąg dalszy...

2023-05-11 19:09:34

Szanowni Państwo,

Przypomnijmy, iż z dniem 1 lutego 2022 r. Instytut Pedagogiki Specjalnej w Uniwersytecie Pedagogicznym im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie decyzją Rektora, prof. dra hab. Piotra Borka, przekształcony został w Instytut Pedagogiki Specjalnej, Szkolnej i Kształcenia Nauczycieli.

Natomiast od 1 października 2023 r. Instytut Pedagogiki Specjalnej, Szkolnej i Kształcenia Nauczycieli decyzją tego samego Rektora ponownie przyjmie nazwę Instytutu Pedagogiki Specjalnej. Powrót do poprzedniej nazwy nie oznacza jednak przywrócenia uprzedniego stanu rzeczy.

Zaszły bowiem zmiany świadczące o postępującej degradacji krakowskiej pedagogiki specjalnej. U ich podstaw leży gruntowne przeobrażenie struktury kadry naukowo-dydaktycznej Instytutu. Aż 42% spośród pracowników Instytutu Pedagogiki Specjalnej rozstało się z dotychczasowym miejscem pracy. Są to osoby legitymujące się wieloletnim stażem i bogatym dorobkiem naukowym z zakresu pedagogiki specjalnej. Część z nich została w sposób nieuzasadniony zwolniona przez pracodawcę, część natomiast wskutek niezadowolenia z wprowadzanych zmian, sama podjęła decyzję o rezygnacji z dotychczasowego zatrudnienia. Zaistniała sytuacja sprawia, że zajęcia dydaktyczne prowadzone dotychczas przez osoby wykazujące odpowiednie kompetencje merytoryczne, bywają powierzane pracownikom, którzy nie mają ani doświadczeń praktycznych, ani też dorobku naukowego w danym zakresie.

Rodzą się w tym miejscu pytania: czemu służą wprowadzane w sposób autorytarny, ale i jak widać chaotyczny, zmiany? Jaki jest ich sens i koszt, nie tylko materialny? Jakie będą ich konsekwencje?

Autorzy petycji

Podziękowanie i prośba o dalsze wspieranie

2022-04-04 09:25:20

Szanowna Pani/ Szanowny Panie,

Dziękujemy za złożenie podpisu pod Petycją w obronie tożsamości pedagogiki specjalnej w Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie. W obronie idei Universitas. Dotychczas pod petycją podpisało się ponad tysiąc osób.

Niestety, władze Uczelni nie odpowiedziały ani na przekazane bezpośrednio pismo, ani na apel zawarty w petycji. Co więcej, degradacja opisana w petycji wkroczyła w następną fazę. W wyniku tzw. optymalizacji zatrudnienia zwolniono bowiem kolejne cztery osoby, legitymujące się 20-30 letnim stażem pracy w Instytucie Pedagogiki Specjalnej. Informacje o zwolnieniu przekazane zostały drogą pocztową (poczta elektroniczna lub tradycyjna), bez wcześniejszego wyjaśnienia, spotkania, czy rozmowy.

Nie oznacza to jednak, że Państwa głos okazał się nieistotny, czy też zbędny. Wręcz przeciwnie, każdy złożony pod petycją podpis jest dla nas bardzo ważny. Daje poczucie wiary w człowieka, który nie potrafi przejść obojętnie obok krzywdy, jaka dotyka innych, który nie godzi się na łamanie standardów akademickich i wyraża sprzeciw wobec niezasadnych, niszczycielskich działań.

Biorąc pod uwagę obecną sytuację, postanowiliśmy nie zamykać petycji, umożliwiając złożenie podpisu tym Osobom, które z różnych powodów dotychczas tego nie uczyniły. Jeżeli Państwo uznają za zasadne przekazanie/ rozpropagowanie w swoim środowisku informacji na temat petycji – będziemy wdzięczni.

Z wyrazami szacunku,

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.