Autyzm. Nie możemy czekać! Petycja w sprawie dorosłych osób z autyzmem

Skontaktuj się z autorem petycji

Ankieta "Autyzm. Zacznijmy liczyć się w Polsce". Wypełniajmy!

2024-04-05 11:45:05

Dzień dobry,

Porozumienie Autyzm-Polska, zrzeszające 47 organizacji pozarządowych, prowadzi badania ankietowe, których celem jest poznanie obecnej sytuacji i potrzeb osób ze spektrum autyzmu. Osoby z autyzmem są mało widoczne w społeczeństwie. Chcemy to zmienić! Link do ankiety jest tu:

Ankieta jest skierowana do dorosłych osób z autyzmem. Jeśli nie są w stanie same jej wypełnić, może to zrobić za nich opiekun lub asystent. Ankieta jest całkowicie anonimowa, a zebrane dane będą poddane analizie statystycznej bez udostępniania indywidualnych odpowiedzi. Wypełnienie ankiety zajmuje ok. 15 minut.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie,

Adam Kompowski, Porozumienie Autyzm-Polska

www.autyzmpolska.org.pl

Adam

W czwartek o 11. konferencja podsumowująca petycję "Autyzm. Nie możemy czekać"

2022-06-21 20:55:51

Szanowni Państwo,

otrzymaliście tę wiadomość, ponieważ podpisaliście petycję Porozumienia Autyzm-Polska "Autyzm. Nie możemy czekać". Nie mogą czekać potrzeby niesamodzielnych osób niepełnosprawnych intelektualnie, w tym osób z autyzmem. Nie mogą czekać ich prawa do godnego życia, do życia bez bicia, zamykania w klatce, tortur, jakich doświadczali podopieczni Domu Pomocy Społecznej w Jordanowie.

Petycja została już przekazana przedstawicielom najwyższych polskich władz, do których została adresowana. Chcemy jednak także dotrzeć z naszym przesłaniem do opinii publicznej. Dlatego Porozumienie Autyzm-Polska, grupujące ponad 30 organizacji z całego kraju, organizuje w czwartek 23 czerwca o godz. 11 konferencję prasową, która będzie transmitowana na Facebooku. Tu jest link do wydarzenia na FB:

Gorąco zachęcamy do zadeklarowania udziału w wydarzeniu, udostępniania go i zapraszania do niego znajomych. Oraz - oczywiście - do śledzenia przebiegu konferencji. Po zakończeniu wydarzenia jego zapis wideo będzie dostępny na Facebooku, będzie można go obejrzeć i udostępniać.

Niech o naszej sprawie będzie głośno, niech nas usłyszą!

Adam Kompowski, przedstawiciel Fundacji Dom Autysty w Porozumieniu Autyzm-Polska, autor tekstu petycji

Petycja Porozumienia Autyzm-Polska: co dalej?

2022-06-18 22:16:00

Szanowni Państwo, Podpisując petycję „Autyzm. Nie możemy czekać” wsparliście Państwo starania o godny los osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami.

W naszym kraju w tej kwestii jest bardzo dużo do zrobienia. Dobitnie to pokazała ujawniona niedawno sprawa nadużyć wobec osób niepełnosprawnych intelektualnie w Domu Pomocy Społecznej w Jordanowie. Istniejące placówki nie są w stanie udzielić właściwego wsparcia osobom, które go wymagają, a nadużycia i brutalne traktowanie niestety nie są wyjątkiem.

Petycję podpisało ponad 5600 osób. Co się z nią dalej dzieje? Petycja została zamknięta, a więc nie można jej dalej podpisywać. Władze Porozumienia Autyzm-Polska właśnie przesłały petycję adresatom, a więc: Prezydentowi, Marszałkom Sejmu i Senatu, Premierowi, a także przekazały ją do wiadomości Ministra Rodziny i Polityki Społecznej oraz Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych. W nadchodzącym tygodniu odbędzie się konferencja prasowa w sprawie petycji i zawartych w niej postulatów.

Porozumienie Autyzm-Polska zrzesza ponad 30 organizacji z całej Polski. Wspólnie zabiegamy o godne życie osób z autyzmem. Jeżeli działacie Państwo w organizacjach pozarządowych, pracujących na rzecz osób z autyzmem, przyłączcie się do nas. Razem możemy więcej!

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.