Natychmiastowe wstrzymanie wycinki 140-letniego lasu wodochronnego na zboczach Beskidu Małego

Skontaktuj się z autorem petycji

DEBATA: Czy lasy w Polsce są wspólne?

2023-06-18 20:17:20

W poniedziałek bierzemy udział w panelu dyskusyjnym w Katowicach:
DEBATA: Czy lasy w Polsce są wspólne?

19.06.2023, poniedziałek, godz.18:00 - Dom Śląski im. dr Łucji Staniczkowej, ul. Stalmacha 17, Katowice

Zapraszamy do wzięcia udziału!
A jeśli nie możesz wpaść i posłuchać na żywo, to organizatorki zapowiadają także transmisję – więcej szczegółów o tym wydarzeniu znajdziecie tu:

Zapraszamy do śledzenia naszego fanpage’a: https://www.facebook.com/chroniebeskidmaly
oraz instagrama: https://www.instagram.com/chronie_beskid_maly

cover_phot1.jpg

mieszkańcy gminy Andrychów

9 czerwca o 11:00, Rzyki Praciaki - Chrońmy źródła Madohory. Chrońmy las - strażnika wody. Spacer i protest.

2023-06-04 16:16:28

To już za niecały tydzień!

Zapraszamy na spacer do źródeł Madohory 🌳🌲 Zaczynamy 9 czerwca, w ten piątek o 11:00 z parkingu w Rzykach Praciakach 📌

Będziemy spacerować, podziwiając nasze wspaniałe lasy, które tak wiele dla nas robią i od których tak wiele zależy w naszej codzienności💧

Będziemy też protestować przeciwko ich wycince, przeciwko niszczeniu gleby i biotopu Madohory i okolic, które jak najszybciej powinny być przekwalifikowane w rezerwat - dla dobra nas wszystkich, przyszłości następnych pokoleń i naszego drogocennego ekosystemu 💚

klik: https://www.facebook.com/events/791785528981973
Zapraszamy do udostępniania i do uczestnictwa 😊

siostry_o9.o5_.23_insta_.JPG

Chronię Beskid Mały - fanpage na facebooku

2023-05-09 20:17:24

Jako mieszkańcy podgórskich miejscowości Beskidu Małego stworzyliśmy fanpage, na którym będziemy m.in informować, w jaki sposób wycinanie górskiego starodrzewu pogłębia suszę lokalnie i w skali kraju.
„Sytuacja w Andrychowie staje się przykładem dla całej Polski – wszędzie musimy walczyć o to, by zatrzymać jak najwięcej wody (w środowisku).”
"Cały obszar Beskidu Małego powinien być całkowicie chroniony przed jakąkolwiek wycinką.” - prof. geohydrologii Mariusz Czop.
Razem chcemy doprowadzić do powiększenia ochrony rezerwatowej 140-letniego lasu na zboczach Madohory oraz okolicznych o kolejne 100ha. To niezbędne w dobie coraz drastyczniejszych skutków ogarniającej Europę suszy.
Obecnie konsensus naukowy mówi o tym, że to najstarsze lasy chronią źródła wody najlepiej. Dlaczego więc my nie chronimy lasów wodochronnych najwyższą formą ochrony?

Wiemy, że wodochronne lasy w górach są nie do przecenienia. Zapraszamy Cię do śledzenia tworzonych przez nas treści, lajkowania, udostępniania postów oraz naszej stronki na facebooku:
💚

SPOTKANIE MIESZKAŃCÓW MDK Andrychów, 25.04.23., g.17:00

2023-04-18 19:06:22

Czy też jesteś mocno zaniepokojonx wycinką naszych najstarszych lasów wodochronnych? Czy tak, jak my, chcesz chronić Beskid Mały? Poznajmy się!
Te lasy, to nasze najcenniejsze przyrodniczo tereny, siedliska dzikich zwierząt, górski rezerwuar wody opadowej, ale też od zawsze tereny spacerowe turystów, nie tylko z naszej gminy.
Niestety po ostatnim spotkaniu z nadleśniczym Andrychowa, dowiedzieliśmy się, że pan nadleśniczy Mateusz Branny, który objął to stanowisko dopiero rok temu, ma całkowicie antynaukową postawę, przeczącą opinii hydrologów, czy specjalistów w zakresie ochrony ekosystemów leśnych.
Jeśli chcesz wyrazić swój sprzeciw bezpardonowej dewastacji Beskidu Małego, doprowadzającej m.in. do pogorszenia naszej sytuacji hydrologicznej, czy do coraz niższego stanu wód w gorące i suche lata...

zapraszamy Cię na spotkanie mieszkańców:

w najbliższy wtorek 25.04.2023, o g. 17:00, w Miejskim Domu Kultury w Andrychowie (ul.Szewska 7).
Uczestniczyć w nim będą mogły
tylko i wyłącznie osoby, które wyślą maila i dostaną informację zwrotną: chroniebeskidmaly @ gmail .com
Spotkanie ma charakter całkowicie apolityczny.

Na spotkaniu wymienimy się informacjami o tym, co dokładnie dzieje się na zboczach Madohory i okolicznych, równie cennych wydzieleniach leśnych i wspólnie spróbujemy ustalić, co – jako zaniepokojeni mieszkańcy - możemy z tym zrobić.

CHROŃ BESKID MAŁY!

Wyprawa w Beskid Mały - Rezerwat Madohora 25-26 marca 🌲🌳🌲

2023-03-24 14:17:10

Rzutem na taśmę zachęcamy do udziału w spacerze leśnym organizowanym w ramach akcji "Wspólny Las - obywatelskie święto lasu", 25-26 marca - to już jutro oraz w niedzielę!
Zaczynamy w przystanku Porąbka Centrum o 8:15 rano, szlakiem na Potrójną. Tam planujemy nocleg, a od świtu niedzielnego, po wschodzie słońca będziemy zmierzać w stronę wspaniałego Rezerwatu Madohora i dalej lasami, o których mowa w naszej petycji.
Spotkajmy się w lesie:)
🌲🦌🌳
P.S. Zachęcamy Cię do rozpowszechnienia petycji. Roześlij ten link znajomym, zachęć sąsiada, daj znać swojej społeczności! Mamy szansę ochronić ostatnie stare drzewa w beskidzie andrychowskim - to one chronią naszą wodę i nasze góry, dają dom rysiom, wilkom, traszkom w strefach przypotokowych, ptakom drapieżnym... Dlaczego mielibyśmy je tracić, dla kasy Lasów Państwowych?
Roześlij informację o petycji, niech dotrze do lokalnych miłośników starych, górskich lasów! 💚

mieszkańcy gminy Andrychów

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.