APEL DO STAROSTY TOMASZOWSKIEGO W SPRAWIE DZIAŁAŃ ZWIĄZANYCH Z PANDEMIĄ COVID-19

APEL DO  STAROSTY POWIATU TOMASZOWSKIEGO

p. Mariusza Wegrzynowskiego

My, mieszkańcy Tomaszowa Mazowieckiego i gmin powiatu, zatroskani o stan przygotowania służby zdrowia do pandemii w naszym powiecie, podjęliśmy działania wspierające personel medyczny w jego codziennej, ciężkiej walce z koronawirusem.   Dochodzą do nas sygnały między innymi od pracowników Tomaszowskiego Centrum Zdrowia o braku podstawowych środków ochrony osobistej,  takich jak maseczki, czy chociażby prowizoryczne przyłbice, chroniące twarz i oczy. Tomaszowianie szybko przystąpili do ich samodzielnej produkcji. Pospolite ruszenie spowodowało, że codziennie do naszego tomaszowskiego szpitala trafiają nowe ich ilości. Dzięki dobrej woli ludzi wielkich serc dla zmęczonych i zapracowanych lekarzy, pielęgniarek, sanitariuszy, laborantów i innych pracowników szpitala przekazywane są obiady, bułki, pączki i wszystko czym tylko można się podzielić, aby wesprzeć ich w codziennym trudzie.   Jako obywatele tego Powiatu, ci, którzy podjęli trud wsparcia naszej służby zdrowia,

w z y w a m y  ,

Zarząd Powiatu na czele z jego Starostą – p. Mariuszem Wegrzynowskim do przedstawienia nam obecnej sytuacji i planów zabezpieczenia Tomaszowskiego Centrum Zdrowia w obliczu rozwoju pandemii na naszym terenie.   Wzywamy do odpowiedzi na nurtujące nas wszystkich pytania: ·         Co się stanie, gdy znajdziemy się wszyscy w obliczu kontaktu w wirusem SARS CoV-2? ·         Co się stanie, gdy zaczniemy masowo chorować na COVID-19? ·         Jak tym wyzwaniom podoła przeciążony już dzisiaj Szpital? ·         Skąd personel medyczny będzie brał środki ochrony osobistej, aby samemu się nie zarazić i nie pozostawić nas bez opieki medycznej? ·         Dlaczego, pomimo wielu już spotkań zespołu kryzysowego powiatu, nie wpływa to pozytywnie na funkcjonowanie Szpitala? ·         Dlaczego Szpital nie otrzymuje dodatkowych środków, w wielkości jaką potrzebuje, na uzupełnianie swoich aktualnych potrzeb i gromadzenie niezbędnych materiałów na najbliższą przyszłość, którą Rząd wskazuje jako kumulację rozwoju pandemii w Polsce? ·         Dlaczego mimo upływu kilku tygodni od ogłoszenia stanu zagrożenia epidemiologicznego wciąż do szpitala nie dotarł potrzebny sprzęt i wyposażenie, mimo, że media donoszą codziennie o zakupach realizowanych dla innych placówek? ·         Dlaczego Powiat, który odpowiada za funkcjonowanie Szpitala, tak mało oddziałuje na to co się w tym szpitalu dzieje i nie wspiera go w rozwiązywaniu codziennych problemów? ·         Dlaczego nie ma już dziś (nie w maju) materiałów, które są potrzebne od zaraz?   Te pytania można mnożyć, bo władza, która została przez nas wybrana, ma podstawowy obowiązek, ważniejszy od innych obowiązków –jest nim  ZAGWARANTOWANIE OBYWATELOM BEZPIECZEŃSTWA. W obliczu ogłoszonej pandemii nie czujemy się bezpieczni, a brak widocznych i skutecznych działań Starosty jedynie to pogłębia.   Wzywamy władze Powiatu do natychmiastowego, wzmożonego działania i informowania opinii publicznej o podejmowanych decyzjach oraz ich efektach. Najbliższe kilka tygodni mają być kluczowe w rozwoju pandemii. Chcemy być przygotowani na ile jest to możliwe na rozwój wypadków. Nie wystarczy urzędnicze stwierdzenie, że „działania zostały podjęte”. W tych ciężkich czasach będziemy rozliczać Władzę za konkretne efekty jej pracy dzisiaj, a nie dobre chęci za kilka miesięcy, bo wtedy może być już dla nas wszystkich za późno.   To właśnie w takich chwilach obywatele mogą ocenić, czy rządzący nami ludzie zdają egzamin, czy nadają się do pełnienia funkcji, od których zależy nasze zdrowie i życie. A jaka ta ocena może być dzisiaj, gdy muszą po nocach szyć maseczki, bo „władza” o tym wcześniej nie pomyślała?                                                                                                                                  Mieszkańcy Powiatu Tomaszowskiego

Składając podpis, uprawniam Michał Zając do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.