Budowa centrum rekreacyjno-sportowego przy ul. Przasnyskiej 6B

Nowy_OSIR_na_Żoliborzu.PNGPETYCJA do:
Rafała Trzaskowskiego - Prezydenta m.st. Warszawy

Szanowny Panie Prezydencie,

Zwracamy się z prośbą, by Urząd Miasta st. Warszawy wykupił działkę przy ul. Przasnyskiej 6B, którą jej obecny właściciel planuje sprzedać, i aby w tym miejscu, zgodnie z zapisami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (mpzp), wybudować nowoczesne, dzielnicowe centrum rekreacyjno-sportowe z basenem, saunami, siłownią i placem zabaw/parkiem linowym dla starszych dzieci.

Byłoby to nie tylko doskonałe uzupełnienie oferty położonej tuż obok Szkoły Podstawowej nr 396 przy ul. Anny German i żłobka nr 60 przy ul. Rydygiera, ale również miejsce aktywnego odpoczynku dla Mieszkańców tej 'najnowszej', a zarazem najliczniej obecnie zamieszkanej części Żoliborza (mieszka tu około 35% wszystkich żoliborzan).

W ciągu ostatnich kilku - kilkunastu lat w tej okolicy powstało (i ciągle powstaje!) mnóstwo nowych osiedli i bloków, zamieszkanych przez tysiące osób. W niedalekiej odległości, około 500-1000 metrów od ul. Przasnyskiej 6B znajdują się również Plac Grunwaldzki, niedawno powstały Plac Cz. Niemena, a także historyczne osiedla - Zatrasie i Sady Żoliborskie.

Obecnie do basenu, który znajduje się w żoliborskim Ośrodku Sportu i Rekreacji przy ul. Potockiej z Sadów Żoliborskich jest około 1,8km, z Pl. Grunwaldzkiego - 2km, z Zatrasia - ok. 2,5km, z ulicy Rydygiera - 2,7km, a z Żoliborza Artystycznego - przynajmniej 3,5km!

Przez te znaczące odległości - dzieci i dorośli mieszkający w tych okolicach, którzy chcą korzystać z basenu, najczęściej dojeżdżają do niego autokarami (dzieci ze szkoły w ramach zajęć wych. fizycznego) lub samochodami, a to generuje dodatkowe spaliny, zanieczyszczenie hałasem i korki w Dzielnicy. I oczywiście zabiera cenny czas - a także pośrednio wyklucza osoby bez samochodu.
Nowe centrum rekreacyjno-sportowe odciążyłoby również popularny, ale też niestety przepełniony basen przy Potockiej.

Co więcej, brakuje nam w południowo-zachodniej części Żoliborza oferty dla starszych dzieci - nastolatków. Przy Potockiej znajduje się skate park - ale znów - jest to na tyle daleko, że jego lokalizacja zupełnie nie jest atrakcyjna dla młodych ludzi zamieszkałych w tych częściach Dzielnicy.

Uważamy, że wkład Mieszkańców Żoliborza Południowego w rozwój Żoliborza i całej Warszawy jest znaczący - coraz więcej osób melduje się w Dzielnicy, więc płacimy tu podatki, robimy zakupy, a zatem - dajemy pracę przedsiębiorstwom tu zlokalizowanym, szczególnie małym i średnim, jak salony fryzjerskie i kosmetyczne, sklepy spożywcze, piekarnie, cukiernie, restauracje. Mieszkamy i pracujemy w Warszawie - często od niedawna, wielu z nas przyjechało tu na studia czy właśnie do pracy, tu założyliśmy rodziny - Warszawa pięknieje i rozwija się również dzięki nam!

Dziś zwracamy się z uprzejmą prośbą, by dostrzec te nasze mniej oczywiste potrzeby, o które zadbać powinno dobrze zarządzane Miasto - szczególnie, że mówimy o stolicy jednego z największych europejskich krajów. Wierzymy, że Warszawa chce dawać dobry przykład reszcie Polski i poza budową i remontami szkół, dróg i ścieżek rowerowych, dostrzega też inne wartości - jak dobrze, zdrowo spędzony czas i odpoczynek z rodziną, znajomymi i sąsiadami - niedaleko domu.

Z poważaniem,
Maria Janiak, Katarzyna Nowak, Mateusz Durlik
Stowarzyszenie "Żoliborz Przyszłości"

Podpisując, upoważniam Kasia Nowak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.