Petycja ws. stałego wywieszenia flag narodowych na Wawelu
Skontaktuj się z autorem petycji
Wykop Efekt!
Eee, nie ma co, potem i tak w filmie promującym Polskę czy kraków usuną...
Nie rozumiem polityki polskiego panstwa zwlaszcza czesci tyczacej wywieszania flagi narodowej. W przeciwenstwie do wszystkich innych krajow panuje w Polsce zakaz wywieszania flag poza dniami przewidzanymi ustawa czyli swiat narodowych.
Nie wiem co rzadzacy chce osiagnac, bo w Polsce jest brak podstaw kulturowych aby obchodzic swieta narodowe, czego przykladem jest ostatnie swieto 100 letniego odzyskania niepodleglosci, ktore przynioslo zakaz publicznych zgomadzen w Warszawie.

Podobaja mi sie ze zachodnie panstwa, gdzie jesli ludzie czuja przynaleznosc narodowa to ja maifestuja poprzez wywieszenie flagi. Zalaczam najmniejszy zamek w Anglii dla przykladu, gdzie dziennie jest zmieniana flaga z angielskiej na brytyjska. Fajnie z drugiej strony, ze na najwiekszym polskim zabytku brakuje flagi swojego kraju
W Turcji flagi narodowe są na każdym kroku.
... na każdym średnim i większym budynku, a nawet w niektórych taksówkach.
Problem naszej flagi jest wg mnie trochę szerszy, bo istnieje jeszcze w "naszym obiegu" flaga z orłem, która jest wg mnie niczym innym jak MAKATKĄ i w ramach "rekompensaty" można ją zobaczyć np na Floriańskiej w Krakowie. Makatka, to "flaga" mająca nadruk prawidłowego orła tylko z jednej strony, bo z drugiej strony "orzeł" ma głowę obróconą już w prawą stronę i jest w tej pozycji widoczny w wyniku prześwitu "tłustego nadruku" (sic!). Taką makatkę a nie flagę można było oglądać w ub.roku nad wejściem do Konsulatu Generalnego RP w Paryżu, gdzie powiewała ona nad.... kolejką interesantów i to na wysokości ok. 3 metrów. Nic, tylko pogratulować! Tompass z KrakoOFFkowa (woj. Małopolska)
Popieram ze wszystkich sił! W Ameryce nawet na przydomowych masztach wiszą flagi a u nas jakoś marnie to wygląda.
Wawel jest miejscem, gdzie flaga powinna powiewać stale.Póki Polski,póty barwy narodowe łopocą na Wawelu.
to jest świetny pomysł. będę b. szczęśliwy, jeśli nad naszym wawelskim wzgórzem załopocze piękna, biało-czerwona flaga. niezależnie od naszych przekonań, poglądów czy wyznania - wszyscy jesteśmy Polakami i powinniśmy być z tego dumni.
:)
EDIT
tylko mam nadzieję, że będzie odpowiednio duża (oczywiście bez przesady, wszystko w granicach dobrego smaku) i że będziemy o nią dbać!
szkoda ze trzeba skladac petycje odnosnie Flagi panstwowej, sami powinni wiedziec ze flaga Polski ma tam wisiec. Ale oczywiscie popieram i podpisalem!
Hans Frank nie potrzebował petycji. Do głowy mi nie przyszło że tam nie ma flagi.
| This discussion has been closed. |