NIE dla oskładkowania umów cywilnoprawnych w Polsce!

Jarosław Kaczyński zapowiedział stopniową likwidację umów cywilnoprawnych (umów zlecenia i umów o dzieło), nazywanych niesprawiedliwie "umowami śmieciowymi", utrudniając radykalnie pracę milionom pracowników (szczególnie młodych) i pracodawców!

Zmiany planowane są na wrzesień 2021 roku. Mamy jeszcze czas, aby to zatrzymać!

Pełne oskładkowanie umów zlecenie (wraz ze składkami na NFZ) to ogromny cios w portfele przedsiębiorców, ale co ważniejsze - przede wszystkim pracowników! Ta niezwykle szkodliwa zmiana oznacza w praktyce, że studenci do 26. roku życia nie będą mogli się już dłużej cieszyć z ulgi podatkowej. Zamiast tego czeka ich wyrzucanie ciężko zarobionych pieniędzy na tzw. składkę zdrowotną, czyli ratowanie trupa w postaci NFZ i tzw. "służby zdrowia".

Rząd zastanawia się także nad wprowadzeniem PRZYMUSOWEGO opłacania ZUS przy umowach o dzieło, co byłoby całkowitym pogrzebaniem większości rynku działającego w oparciu o takie kontrakty. Tego typu zmiany rozbudują jedynie szarą strefę, przez co większość studentów będzie zmuszona pracować "na czarno".

Do tej pory każdy zatrudniony na umowę cywilnoprawną miał stosunkowo duży wybór i mógł sam zdecydować, czy chce przeznaczać swoje wynagrodzenie na składkę zdrowotną/ZUS, czy nie. Propozycje w ramach "Nowego Ładu" zabierają taką możliwość - jeszcze bardziej zwiększając opodatkowanie zarobków młodych Polaków.

Podpisz petycję i przekaż ją swoim znajomym! Jest jeszcze czas, aby poprzez nacisk społeczny wymusić odstąpienie od szkodliwych przepisów. Petycja jest apolityczna.

Jacek Wilk (Kancelaria Adwokacka Jacek Wilk)    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Jacek Wilk (Kancelaria Adwokacka Jacek Wilk) do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.