Lokal na działania Fundacji JA TEŻ

ul. Nowe Ogrody 8/12

80-803 Gdańsk

Szanowny Panie Prezydencie,

Zwracamy się z prośbą o wsparcie w zakresie pozyskania lokalu na działalność Fundacji Wspierania Rozwoju JA TEŻ. Poszukujemy lokalu o powierzchni od 150 do 300 m2 lub większej z przeznaczeniem na działania statutowe fundacji oraz gabinety terapii.

Od początku naszego istnienia tj. od 2012roku  zwracamy się do władz o siedzibę na działania fundacji i od lat władze pozostają niewzruszone na nasze prośby i starania. Obecnie pracujemy w lokalu komercyjnym, którego koszty czynszu i utrzymania są bardzo wysokie i którego możliwości ograniczają nasze działania i rozwój.

Dlaczego potrzebujemy lokalu na nasze działania?

1. Prowadzimy terapię rozwoju mowy i terapię rozwoju funkcji poznawczych dzieci z niepełnosprawnością intelektualną lub zaburzeniami rozwoju – w formie terapii indywidualnej, grupowej i turnusów logopedycznych. W stałej terapii mamy około 100 dzieci.

2. Zatrudniamy osobę z zespołem Downa w charakterze pomocy biurowej. Chętnie stworzymy miejsca pracy dla innych osób z niepełnosprawnością, jeśli będziemy mieli odpowiednie warunki lokalowe.

3. Prowadzimy działania na rzecz zmiany przepisów w ramach Zespołu do spraw Opracowania Rozwiązań w zakresie Poprawy Sytuacji Osób Niepełnosprawnych i Członków ich Rodzin.

4. Działamy na rzecz włączenia dzieci z zespołem Downa do edukacji w szkołach publicznych poprzez realizację innowacyjnego sposobu organizacji edukacji, nowych i efektywnych metod edukacyjnych. Wspieramy nauczycieli realizujących program innowacji edukacyjnej w SP 57, który udało się zainicjować dzięki włączeniu miasta i Pana Prezydenta Piotra Kowalczuka.

5. Działamy na rzecz młodzieży. Prowadzimy spotkania usamodzielniające poprzez tworzenie grupy rówieśników pracujących nad realizacją wybranych projektów.

6. Jesteśmy  twórcą projektu Przystanek Szekspir, który jest prowadzony w kooperacji z Gdańskim Teatrem Szekspirowskim i finansowany przez Grupę Lotos SA. Jest to projekt działania na rzecz pracy dorosłych osób z zespołem Downa w charakterze obsługi widza. Pracujemy nad wsparciem biznesu w realizacji tego projektu. Projekt cieszy się ogromną popularnością. Spełnia bardzo ważną misję społeczną w zakresie postrzegania osób z niepełnosprawnością przez społeczeństwo oraz przynosi niewiarygodną satysfakcję osobom z zespołem Downa, które pracują w teatrze.

7. Zapewniamy psychologiczne wsparcie rodzin, edukację i poczucie integracji. Działania prowadzimy na rzecz rodzin dzieci z niepełnosprawnością, realizując je w formie spotkań, warsztatów z nowoczesnych metod edukacyjnych, z wychowania, warsztatów wsparcia.

8. Prowadzimy działania edukacyjne na rzecz środowiska lekarzy i nauczycieli. Co 2 lata organizujemy konferencje naukowe. W ubiegłych latach wzięło w nich udział ok 250 osób.

9. W ramach zawartego porozumienia pomiędzy Fundacją a Uniwersytetem Gdańskim realizujemy działania edukacyjne i włączające studentów Wydziału Pedagogiki Specjalnej.

10. Prowadzimy warsztaty o niepełnosprawności, sytuacji rodziny z dzieckiem z niepełnosprawnością w szpitalu, po urodzeniu dziecka, po otrzymaniu diagnozy itp. dla studentów wydziału lekarskiego, pielęgniarskiego i położniczego GUM.

11. Działamy na rzecz gdańskiego środowiska pedagogów i logopedów poprzez organizację cyklicznych szkoleń z zakresu rozwoju mowy i rozwoju funkcji poznawczych w tym czytania sylabowego.

12. Współpracujemy z przedszkolami w zakresie wsparcia metodycznego w realizacji zajęć edukacyjnych z klockami NUMICON i Metodą Krakowską.

13. Działamy na rzecz włączenia dzieci z niepełnosprawnościami (z uwzględnieniem specyfiki) w ofertę organizacji działających na terenie miasta na rzecz wypoczynku dzieci i młodzieży w normie rozwojowej.

14. Jesteśmy jedną z organizacji KOALICJI 21 - zrzeszeniu polskich organizacji działających na rzecz osób z Zespołem Downa w naszym kraju.

Jesteśmy gotowi poszerzać swoje działania włączenie z podjęciem się możliwości prowadzenia placówki żłobka i przedszkola pracującego w oparciu o przyjęte metody stymulacji rozwoju intelektualnego i społecznego. Ograniczają nas brak odpowiedniego lokalu.

Panie Prezydencie, liczymy na pomoc.

Z wyrazami szacunku,

Zarząd, Rodzice, Opiekunowie i Przyjaciele Fundacji Wspierania Rozwoju JA TEŻ