Petycja w sprawie udzielenia pożyczki na realizację inwestycji w Ośrodku KNIEJA w Rajgrodzie

TWORZYMY PROJEKT KNIEJA2020: mamy szansę zmienić Ośrodek Knieja w Rajgrodzie w wyjątkowe miejsce w pięknym podlaskim lesie nad jeziorem Rajgrodzkim. Dla całych rodzin i grup znajomych, dla aktywnych i lubiących wypoczynek w naturze, dla sportowców i dzieciaków z zaburzeniami. Dla wszystkich i dla Ciebie. Do realizacji tej inwestycji niewiele brakuje. Pomóż nam przekonać władze Podlasia, że wszyscy potrzebujemy takiego miejsca a dobro dzieciaków i ich rodziców są dla nas najważniejsze!

KNIEJA2020.jpg

Szanowny Panie Marszałku, Panowie Wicemarszałkowie, Panie Wojewodo, Panie Starosto, Panie Burmistrzu!

Zwracamy się z prośbą do władz województwa podlaskiego o udzielenie pożyczki na realizację inwestycji, dzięki której Ośrodek KNIEJA w Rajgrodzie stanie się miejscem łączącym aktywny wypoczynek, sport i rekreację z profesjonalnym zapleczem terapeutycznym dla dzieci i młodzieży z całościowymi zaburzeniami rozwoju i ich rodzin.

Planowana inwestycja jest wynikiem naszych starań i ponad rocznej wytężonej pracy, dzięki której udało nam się pozyskać ponad 9,5 mln złotych unijnego dofinansowania na realizację projektu w ramach Działania 1.3.2 Programu Operacyjnego Polska Wschodnia. Aby zrealizować projekt jesteśmy zobowiązani do zapewnienia wkładu własnego w wysokości ok. 25% całkowitego budżetu inwestycji. Ze względu na wstrzymanie przez banki finansowania branży turystycznej, wymagane środki możemy pozyskać jedynie ze źródeł publicznych.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) autyzm występuje u 1 na 100 dzieci, co oznacza, że w naszym kraju żyje 400 tysięcy osób z autyzmem. Z autyzmem żyją także rodzice, rodzeństwo, opiekunowie, co sprawia, że osób w imieniu których występujemy jest nawet 3 mln.

Właśnie dla tych 3 milionów osób chcielibyśmy stworzyć miejsce, w którym znajdą profesjonalne wsparcie, pomoc, możliwości terapii dostosowanej do indywidualnych potrzeb, ale również regenerację, wytchnienie oraz po prostu odpoczynek i dobrą zabawę.

Ośrodek KNIEJA w Rajgrodzie w ciągu trzech lat może zmienić się w miejsce, jakiego nie ma nigdzie indziej: integracyjne centrum sportowo-rekreacyjne, które będzie łączyć w sobie funkcję wypoczynkową z funkcjami diagnostycznymi, terapeutycznymi i rehabilitacyjnymi ukierunkowanymi na całościowe zaburzenia rozwoju.

Na terenie pięknego sosnowego lasu, tuż nad brzegiem jeziora Rajgrodzkiego ma szansę powstać Centrum Diagnozy i Terapii z kompleksową ofertą diagnostyczną i terapeutyczną, a także z mieszkaniami treningowymi, w których odbywać się będzie nauka samodzielności, Centrum Sportu z dwupoziomową siłownią, kortem do squasha, salą fitness ze ścianką wspinaczkową oraz przestrzenią rekreacyjną ze stołami do ping ponga, stołem do bilarda, rzutkami oraz Centrum Fizjoterapii i Odnowy Biologicznej z szeroką ofertą zabiegów poprawiających stan zdrowia.

W CHWILI OBECNEJ LOSY NASZEJ INWESTYCJI LEŻĄ W RĘKACH WŁADZ WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO.

Jedyną szansą na jej realizację jest uzyskanie wsparcia bezpośrednio od władz województwa podlaskiego. Jesteśmy przekonani, że dysponują one nie tylko odpowiednimi środkami finansowymi, ale również stosownymi narzędziami, które umożliwią udzielenie wsparcia naszemu projektowi.

W imieniu własnym oraz dzieci i młodzieży z całościowymi zaburzeniami rozwoju i ich rodzin liczymy na to, że władze województwa podlaskiego dołożą wszelkich starań, aby umożliwić realizację inwestycji, dzięki której powstanie miejsce szczególne: z jednej strony oferujące profesjonalne wsparcie, a z drugiej – pełne empatii, tolerancji i wrażliwości na drugiego człowieka.

Więcej informacji na temat projektu znajdą Państwo na stronie www.knieja2020.pl

Katarzyna Kabzińska, Ośrodek Knieja w Rajgrodzie    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Katarzyna Kabzińska, Ośrodek Knieja w Rajgrodzie do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.