Petycja - przystanek "Wyścigi" na żądanie na trasie linii 504

Mieszkańcy do Zarządu Transportu Miejskiego, ul. Żelazna 61, 00-848 Warszawa, ztm@ztm.waw.pl

Petycja dotyczy włączenia do trasy linii 504 przystanku Wyścigi (przystanek na żądanie w stronę Kabat), w okolicy którego znajduje się wiele osiedli mieszkaniowych, miejsc pracy (np. biurowiec Catalina), a także sam Tor Wyścigów Konnych Służewiec. Odległość między przystankami Gotarda i Poleczki, pomiędzy którymi znajduje się przystanek Wyścigi, a także Bartłomieja, wynosi 2,6 km. Ponadto wielokrotnie autobus tej linii, pomimo iż jest linią przyspieszoną, stoi w korkach na ul. Puławskiej, więc nie odbyłoby się to z wielką stratą dla innych podróżnych (warto też wspomnieć, że na odcinku ursynowskim ta linia pospieszna zatrzymuje się co 300-450 m na przystankach: Centrum Onkologii, Malinowskiego, Miklaszewskiego, Warchałowskiego, Stryjeńskich).

W ostatnich latach na trasie linii 504 utworzono także przystanek na żądanie Postępu pomiędzy przystankami PKP Służewiec a Rondo UE, które dzieli tylko 1,2 km, a na tej trasie kursują aż cztery linie tramwajowe. Natomiast na odcinku pomiędzy przystankiem Gotarda a węzłem Wyścigi kursuje jedynie autobus 136, który według mieszkańców jest najgorszą (najbardziej spóźniającą się) linią autobusową w stolicy - https://warszawa.naszemiasto.pl/spoznienia-autobusow-linii-136-ursynowski-radny-ma-na-nie/ar/c4-4957882, https://www.se.pl/warszawa/wiemy-ktore-linie-autobusowe-najbardziej-sie-spozniaja-apel-do-ztm-poprawcie-to-podsumowanie-aa-sUBC-ftSs-ab5A.html). Z tego względu okolica węzła przystankowego Wyścigi jest de facto pozbawiona sprawnie działających połączeń transportu publicznego na Ochotę oraz Kabaty.

Z tego względu zasadne jest utworzenie przystanku na żądanie(!) Wyścigi. Petycja motywowana jest również tym, że w ostatnim czasie utworzono przystanek na żądanie Nowoursynowska dla aż trzech linii przyspieszonych - 401, 402 i 503.

Władze Warszawy promują korzystanie z komunikacji miejskiej zamiast z samochodów prywatnych w celu przemieszczania się po ulicach miasta. Jest to bardzo dobra inicjatywa proekologiczna w obliczu przyspieszających zmian klimatycznych. Utworzenie dodatkowych przystanków - w tym przystanku na żądanie(!) Wyścigi - byłoby dobrym krokiem zaqchęcającym mieszkańców do korzystania z komunikacji miejskiej.

Podpisując, upoważniam Michał Rećko do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.