Żądamy darmowych żłobków na północnym Ursynowie

Prezydent m.st. Warszawy

Sz. P. Rafał Trzaskowski

Pl. Bankowy 3/5

00-950 Warszawa

Petycja w sprawie wykupu miejsc żłobkowych przez UM na osiedlu Central Park Ursynów

Szanowny Panie Prezydencie,

zwracamy się do Pana w imieniu mieszkańców osiedla Central Park Ursynów i okolic, którzy są rodzicami dzieci do lat trzech, bądź planujących powiększenie rodziny. Niniejszym prosimy o wykupienie przez  Urzędu Miasta min. 95 miejsc w lokalnym żłobku Harmony Montessori Park, przy ul. Pieskowa Skała 7.

W naszej okolicy tj. obrębie ulic Kłobuckiej, Wyczółki, Boksereskiej, w której żyje ponad 10 000 mieszkańców, dostępnych jest zaledwie 50 miejsc w żłobkach samorządowych (37 miejsc w mini żłobku przy. ul. Kłobuckiej 16a) oraz wykupionych w placówkach prywatnych (13 miejsc u opiekunów dziennych "Domowa opieka u cioci Moniki" ul. Kłobucka 8), przy czym wszystkie te miejsca dotyczą dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Nie ma w pobliżu żadnej placówki, która oferowałaby opiekę dzieciom młodszym, a miejsca dla dzieci starszych również stale są zajęte.

Pozostałe placówki w obrębie dzielnicy Ursynów, zarówno samorządowe jak i prywatne  z miejscami wykupionymi przez UM wymagają min. 20 minutowego dojazu komunikacją miejską bądź samochodem (odległości 2km +). Jest to niezwykle uciążliwe dla młodych rodziców, zwłaszcza mam, które z tego powodu mają trudność z powrotem do pracy. Konieczność dojazdów niepotrzebnie naraża również rodziców i ich dzieci na zarażenie wirusem covid-19, stąd część rodzin podejmuje decyzje o pozostaniu matki na urlopie wychowawczym, co działa przeciwko wyrównywaniu szans kobiet i mężczyzn w obszarze rozwoju zawodowego.

Mało tego, nawet jeżeli ktoś chciałby zapisać dziecko do tak oddalonej placówki to dostępne są w nich miejsca jedynie dla dzieci od drugiego roku życia. (załączamy status na dzień dzisiejszy).

Do października 2020 w naszej okolicy, ul. Jurajskiej działał żłobek "Marzenia do spełnienia", w którym miasto wykupiło 47 miejsc, co częściowo rozwiązywało problem. Natomiast tej placówki już nie ma (umowa wypwiedziana przez UM z powodu nieprawidłowości w wydatkowaniu dotacji).

Tymczasem przy ul. Pieskowa Skała 7, od listopada 2020 r działa żłobek Harmony Montessori Park na 95 miejsc dla dzieci od 20 tygodnia życia,  który jest otwarty na współpracę z UM i byłby gotów przyjąć dzieci w ciągu miesiąca od podpisania umowy na wykup miejsc. Dodatkowo, najpóźniej od sierpnia br. będzię dostepnych kolejnych 76 miesc w drugim oddziale tegoż żlobka, tworzonym pod tym samym adresem. Jest to jedyna placówka, która byłaby w stanie w pełni zaspokoić potrzeby na miejsca żłobkowe okolicznych mieszkańców.

W związku z tym, prosimy o realizację naszej petycji i wykup miejsc w żłobku Harmony Montessori Park w możliwie szybkim terminie.

Rodziny z  Ursynowa Północnego

cz._1_Status_dostępnych_miejsc_żłobkowych_Ursynów_19_.03_.2021_.jpg

Paulina Zalewska, Olga Pająk-Zimnicka    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Paulina Zalewska, Olga Pająk-Zimnicka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.