Skawina z połączeniami dalekobieżnymi PKP Intercity!

PETYCJA DO PKP INTERCITY S.A. W SPRAWIE ZATRZYMYWANIA SIĘ POCIĄGÓW KATEGORII TLK I IC NA STACJI W SKAWINIE.

Sz.P. Andrzej Adamczyk

Minister Infrastruktury

Sz.P. Marek Chraniuk

PKP Intercity S.A.

Szanowny Panie Ministrze!

Szanowny Panie Prezesie!

My mieszkańcy Gminy Skawiny zamieszkali na terenach przyległych do linii kolejowej 94 Kraków Płaszów – Oświęcim i linii kolejowej 97 Skawina – Żywiec oraz mieszkańcy miejscowości pobliskich gmin zwracamy się do Pana z prośbą o umożliwienie odbywania się wymiany pasażerskiej na stacji Skawina przez pociągi narodowego przewoźnika kategorii TLK i IC takie jak: TLK „Karpaty”, TLK „Małopolska”, IC „Karłowicz”, itp., które przejeżdżają przez tą stację dotychczas nie mających tutaj postoju handlowego w swoim rozkładzie jazdy.

Jest to dla nas ważna sprawa, aby z naszego skawińskiego dworca mieć połączenia dalekobieżne, które połączą nasze miasto z miastami, które znajdują się w innych częściach kraju, takich jak: Kielce, Częstochowa, Piotrków Trybunalski, Skierniewice, Warszawa, Radom, Łódź, Bydgoszcz, Iława, Malbork, Gdańsk, Sopot, Gdynia oraz Zakopane. Będzie to dla nas szczególnie wygodna przesiadka ze względu na posiadanie przyległego do dworca Parkingu Park&Ride i pętli autobusowej.

Zwracamy się z tą prośbą w dwóch ważnych momentach. Przede wszystkim jesteśmy przed ostatnim etapem modernizacji „kolejowej zakopianki”, czyli linii kolejowych numer 97,98,99. Zakończenie tej inwestycji trwającej od kilku lat zapowiadane jest przez zarządcę infrastruktury – PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. na grudzień bieżącego roku. Po drugie jesteśmy świadomi, że właśnie teraz trwają zakrojone prace nad rozkładem jazdy 2023/2024, dlatego w tym momencie składamy ten wniosek.

Prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej prośby! Skawina wraz z okolicznymi miejscowościami i gminami potrzebuje stałych połączeń kolejowych z resztą Polski!

~ Mieszkańcy podpisani w petycji

Autorzy petycji: Administratorzy fanpage

Linia Kolejowa 94 Kraków Płaszów - Oświęcim

Linia Kolejowa 97 Skawina - Żywiec

Fanpage "Linia Kolejowa 94 Kraków Płaszów - Oświęcim"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Fanpage "Linia Kolejowa 94 Kraków Płaszów - Oświęcim" do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.