Wstrzymajmy transport niemieckich odpadów do Polski

Szanowni Państwo,

zwracamy się do Państwa z prośbą o podpisanie petycji dotyczącej wstrzymania decyzji numer DKGO-442/DE4506000034/47/6/20/wo, wydanej przez Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, zezwalającej na przywóz 40 500 ton odpadów w postaci pyłów gazów odlotowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z Republiki Federalnej Niemiec.

Według wspomnianej decyzji, odbiorcą pyłów gazów odlotowych oznaczonych kodem 10 09 10 zgodnie z Europejskim Katalogiem Odpadów oraz niewymienionych w żadnym z załączników do rozporządzenia (WE) nr 1013/2006, będzie firma PRI-BAZALT Rekultywacja Sp. z o.o. z siedzibą w Rębiszowie, gmina Mirsk (woj. dolnośląskie).

Wydana decyzja wzbudza wiele kontrowersji oraz jest powodem niepokoju wśród mieszkańców powiatu lwóweckiego, którzy obawiają się, że w związku z transportem wymienionych odpadów ucierpi środowisko, infrastruktura oraz turystyka. Niepokojące zgłoszenia napływające od mieszkańców dotyczą również tego czym rzeczywiście zasypywane jest wyrobisko.

Wobec tego, zwracamy sie do Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska o wstrzymanie decyzji na okres zweryfikowania kilkunastu próbek z gruntu oraz wody z wyrobiska w Rębiszowie.

Biuro Poselskie Roberta Obaza    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Biuro Poselskie Roberta Obaza do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.